[Видео] Позицията на xda-developers към Carrier IQ

    В началото на месеца Trevor Eckhart публикува видео, в което показа как софтуерът Carrier IQ има достъп до всякаква информация в мобилните устройства на потребителите. Потребителите не знаят, че този софтуер съществува и работи на техните устройства, те не знаят, че той научава за всеки бутон, който потребителите натискат, получава преди тях всеки SMS, изпратен до тях, получава информация за тяхното местоположение, дори и те да откажат да дадат достъп до тази информация на приложението, което отказват. А най-лошото в случая е, че потребителите нямат възможност да спрат приложението. След като беше открито приложението Carrier IQ, започнаха обвинения между различните участници. HTC обвини мобилните оператори, че изискват софтуерът да бъде инсталиран на техните устройства. Хората от Carrier IQ публикуваха своята версия на нещата. azrienoch от xda-developers.com е направил видео, в което изразява своето отношение към Carrier IQ. Ето основните неща, които казва във видеото:

    Дан Розенбърг е публикувал доклад, в който споделя своите заключения за Carrier IQ. Според него, програмата отбелязва клавишите, които натискате, но тази информация не се изпраща. Телефонът, който той използва е Epic 4G Touch. azrienoch смята, че различните телефони имат достъп до различна информация. Изглежда, че има повече от една версия на Carrier IQ, а това прави по-трудно да се разбере какво точно прави приложението. Хората от Carrier IQ твърдят, че техният софтуер не прави много неща. Но във видеото на Trevor Eckhart видяхме, че приложението ги прави. Създателите на Carrier IQ обвинява мобилните оператори. Няма начин да обвинят някой друг за софтуерът, който те са написали, ако софтуерът е същия. Вероятно Carrier IQ предлага приложение, което мобилните оператори вземат и променят. Когато хората от Carrier IQ твърдят, че тяхното приложение не прави определени неща, те имат предвид приложението, което са предоставили на мобилните оператори. Но това не е приложението, което мобилните оператори реално използват. Когато хората започват да се обвиняват едни други, значи някой е виновен. На първо време по-важното е не кой е виновен, а какво точно прави приложението в нашите телефони и какво може да прави. Тази информация ще бъде разкрита при завеждане на колективни искове. azrienoch иска да знае защо има несъответствие между нещата, които приложението може да прави, и нещата, които прави, и защо има допълнителни възможности, които не се използват. Дори и мобилните оператори да не събират данни за бутоните, които са били натиснати, фактът, че приложението събира такива данни, говори за слабост в сигурността, а това е много важно. А след като разберем какви данни се събират, azrienoch иска да знае как се използват. Има информация, че Sprint е предоставил данни за местоположението на своите потребители на федералните служби през 2009 година без да има съдебна заповед за това. В някои статии се твърди, че Sprint е дал възможност на специални служби да проверяват самостоятелно това, което ги интересува, свързано с местоположението на потребителите. Това доста прилича на възможностите на Carrier IQ.

    azrienoch споделя, че има няколко мобилни устройства, но ги използва основно с WiFi мрежа, не с мрежата на мобилния оператор. И въпреки това, не може да спре Carrier IQ, което е нашествие в личния му живот. Мобилните оператори нямат работа да знаят той какво прави с тези телефони. Основният проблем е, че няма начин да изключите Carrier IQ приложението.

    В САЩ информация за всички сексуални престъпници може да бъде открита на специална уеб страница. Всеки може да види техните имена, присъди, адреси, времето, по което са на работа, и други. Сексуалните престъпници знаят каква информация се събира за тях, кой има достъп до тази информация, защо се събира тази информация и има правна причина да не могат да се откажат от това нещо. Говорителят иска да попита Sprint, AT&T, T-Mobile защо отношението към сексуалните престъпници е по-добро от това към техните клиенти.

    Вижте видеото за повече подробности, относно позицията на azrienoch от xda-developers.com.