VIVACOM с официално разрешение за тест на 4G-мрежата си

    VIVACOM получи официално разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), че може да стартира тестове на 4G-мрежата си. Компанията ще започне изграждането на тестовата среда по стандарта LTE в София. До три месеца мрежата ще бъде готова и ще позволи да бъдат правени тестове и демонстрации в реални условия. 4G-мрежата на оператора ще позволява скорост на мобилен трафик до 100 Mbps при download и 50 Mbps при upload.

    Новата технология ще позволи на телекома да обезпечи навлизането на броудбанд технологиите и да продължи да утвърждава лидерската си позиция на мобилния дейта пазар при все по-нарастващо потребление на тези услуги, чийто обем само за една година в мрежата на VIVACOM се увеличи повече от 10 пъти. LTE-технологията ще даде възможност и за предлагане на множество мутимедийни услуги от ново поколение, възползващи се от възможностите на смарт устройствата, които стават все по-предпочитани. За това свидетелства фактът, че през тази година броят на ползвателите на смартфони и таблети в мрежата на VIVACOM се е увеличил с над 50%.

    През 2012 г. VIVACOM ще продължи да инвестира в 3G-мрежата си, като фокус в стратегията на телекома остава осигуряването на пълно покритие в страната и повишаване на предлаганите скорости. Компанията приключи програмата за развитие на 3G-мрежата си за миналата година с 97,48% покритие на населението и 86,50% на територията на България и е най-добрата мрежа от трето поколение у нас.

    Към края на миналата година мрежите от четвърто поколение в света са общо 49 в 29 държави, 13 от които в Европа.