Wikileaks разкрива специализирано звено в ЦРУ, занимаващо се със създаване на iOS експлойти

Wikileaks разкриват серия от 8761 документа, фокусирани над звено на Централното Разузнавателно Управление на САЩ (ЦРУ, aka CIA) с кодово име “Vault 7”, съдържащи “арсенал за хакване” със зловреден софтуер, вируси, троянски коне за iOS устройства. Всички тези инструменти, биха могли да дадат пълен достъп на “хакера” до Вашия iPhone, iPad или iPod.

“Year Zero” е първият инструмент от арсенала на Vault 7 и е като въведение към капацитета на скритата програма на ЦРУ за хакване. Възможностите на управлението са неограничени – могат да превърнат редица популярни продукти от компании като Apple, Google, Samsung и Microsoft (от самртфони, до смарт ТВ-та), в скрит микрофон.

В анализа си на представените документи, Wikileaks коментират, че въпреки сравнително малкия дял на iOS (едва 14.5% през 2016 година), ЦРУ са с фокус към iPhone устройствата, най-вероятно заради популярността на Apple брандираните продукти сред “целите им”.

Документите рисуват допълнително негативен образ на ЦРУ, като се твърди, че не са спазвани споразуменията между технологичните компании и правителството на САЩ. Wikileaks дават пример с malware, който може да контролира софтуера на Android и iPhone, който може да подкара президентските туитър акаунти. Тази информация не е стигнала до Google и Apple, за да бъде изчистени уязвимостите, което на практика означава неспазване на споразуменията.

Документите разкриват подробна информация за експоитите, хакове за iOS, които биха могли да заразят системите за управление на превозните средства и дори да атакуват умните телевизори на Samsung. Последното се нарича “Weeping Angel” и е било разработено от ЦРУ във връзка с MI5 на Обединеното Кралство, като начин да се превърне изключен телевизор в скрит микрофон.

Всички документи се намират на Wikileaks, а macrumors са отворили специална тема за коментари във форума си.