Microsoft печели първата си битка срещу BlackBerry в Щатите

    Мобилната сфера винаги е била изключително динамична. Напреварата между производители, операционни системи и екосистеми пренася “фронта” на едно съвсем различно равнище и прави избора на смартфон от потребителите, още по-труден.

    Една от най-интересните битки на “големите” в бранша тепърва започва. Става въпрос за Windows Phone срещу BlackBerry. В този случай, мястото е Щатите, а периода Q4 2012 година.

    В единия ъгъл на ринга е Windows Phone. Тя е на две години, като последната и версия, Windows Phone 8, е от края на 2012 година. Windows Phone все още се развива и изглажда недостатъците си.

    В другия ъгъл на ринга е BlackBerry. Канадците са с традиции в мобилната индустрия и лоялни потребители, почти колкото тези на Apple. Последната и изцяло нова BlackBerry 10 операционна система, още дори не е стъпила на пазара в Щатите, а и бе представена пред света, едва преди седмица. В тази битка, предвид пазара за който получаваме статистика, участват Windows Phone (всички версии) и BlackBerry 5, 6 и 7 операционните системи, тъй като BlackBerry 10 още не е била представена.

    Първият рунд е с точка за Microsoft. Windows Phone операционната система за пръв път е успяла да се пребори с BlackBerry OS и става третата по популярност мобилна операционна система в Щатите за Q4 2012 година. На първо и второ място са Apple iOS и Google Android.

    Тази история няма да спре дотук. От Microsoft съвсем скоро пуснаха новата Windows Phone 8 операционна система, докато BlackBerry 10 още дори не е стигнала до Щатите. Следим темата, следете и Вие.