Биография на Стив Джобс – част 2

    Вчера публикувахме част 1 от биографията на големия Стив Джобс, и както ви обещахме, днес ще се включим с втора част. Да започваме!

    1974
    През тази година, вече на 19-годишна възраст, Стив се завръща в Калифорния и започва работа компанията Atari и то как започва: отива там и казва, че няма намерение да си тръгне, докато не го наемат.

    По същото това време, Стив отива на духовно пътуване в Индия заедно със своя приятел Дан Котке и плаща и неговия билет. В Индия посещава религиозни сбирки, а веднъж Стив бил отведен до върха на планина, където гурото му обръснал главата. В Индия Стив опитва LSD. По-късно Дан също си обръсва главата, но защото има въшки. След това Стив си тръгва за Калифорния, но преди това дава на Дан остатъка от парите си, за да продължи пътуването си в Индия.

    Връщайки се в Atari, Джобс е попитан от Нолан Бушнел дали ще работи по специален проект, който евентуално ще стане играта Break-Out. Правят сделка да плати на Джобс определена сума, ако има машината по-малко от 40 чипа. Уоз, който е експерт в тези неща, помага на Стив да завърши дизайна за 48 часа и Джобс получава бонус за бързата работа. Дизайнът е твърде сложен, за да се произведе. През 1985, Уоз открива, че неговият приятел и партньор му спестява това за бонуса и според слуховете е толкова наранен, че се разплаква. Ако Уоз беше разбрал за това по-рано, може би никога нямаше да се присъедини към Джобс в създаването на Apple.

    1975

    Джобс продължава да работи за Atari, докато Уоз продължава в HP.

    1976

    Уоз и Джобс стартират Apple. Името на компанията напомня на Джобс за времето, което прекарва в ябълково имение в Орегон. На 1ви април същата година те подписват документ за равностойно партньорство. За да увеличат своя капитал, Уоз продава своя HP 65 електронен калкулатор за $520, а Джобс –своя VW бус за $1500 – само половината, от които са платени, защото двигателят отказва, скоро след продажбата. Тяхната първа поръчка е за 50 Apple I компютъра, при което Джобс осъществява продажбата доста „нескопосано””.Той обърква поръчката и доставя печатни платки вместо завършени машини с кутии и трябвало да плати половината от сумата заради грешката си. До края на годината, те доставят 150 компютъра.


    1976 част 2
    Уоз и Джобс решават, че Apple II ще зарежда операционната система от печатната платка, вместо тя да трябва да се зарежда ръчно.

    Майк Маркула е техният първи инвеститор. Виждайки тяхната работа, той решава, че може да постави Apple във Fortune 500 (годишна класация на списание Fortune, която класира 500те корпорации с най-висок приход в Щатите) за 5 години и успява.

    1977
    Apple Computer става корпорация, когато Майк Маркула, Джобс и Уоз подписват споразумение в дома на Майк на 3ти януари.
    Майк Скот става президент на Apple и пренебрегва Джобс по два начина: първо той награждава Уоз с позицията „Служител #1″”, защото неговият дизайн е отговорен за учредяването на компанията. Джобс по-късно определя себе си като Служител #0. По-късно, Скот отправя и доста по-лична и директна обида към Джобс.

    Джобс оставя своя знак върху дизайна на Apple, като наема рекламната агенция на Intel да обнови логото на Apple до запълнена с цветовете на дъгата ябълка, която ще се разпознава лесно, макар, че е скъпо да се репродуцира, поради многото цветове.

    Apple II дебютира на West Coast Computer Faire на 17ти април, като най-тънкият в света персонален компютър, в своята пластмасова кутия. Уоз създава машината със само 62 чипа, а Джобс настоява те да бъдат поставени върху платката.


    Ранди Уигинтън, един от първите програмисти на Apple твърди, че по-време на създаването на Apple II, приятелството на Уоз и Джобс започва да се разваля.

    Приятелката на Джобс, Крис-Ан Бренан забременява, а той отрича да е бащата. Тя отказва да абортира, което слага край на връзката им.

    1978

    На 17ти май 1978 се ражда дъщерята на Стив Джобс – Лиса Никол. Стив посещава болницата и помага при избора на име, но все още отрича да е бащата. По същото време Стив се захваща със следващо поколение бизнес машина, която възнамерява да кръсти Лиса.

    Стив Джобс създава кутия за Apple III, но я прави твърде малка, за да паснат в нея компонентите, създадени от екипа инженери.

    Apple се мести в Курпентино, където пребивава и до днес.

    На първото Halloween парти на Apple, Джобс се облича като Исус Христос.


    За днес е достатъчно, очаквайте следващата порция от биографията на Стив Джобс утре.

    Отново благодарим на: gizmodo.com

    “””