Биография на Стив Джобс – част 5

    Днес отново ще ви представим част от биографията на Стив Джобс. Четирите части, които досега публикувахме можете да прочетете съответно: част 1, част 2, част 3, част 4.
    1984
    Джобс се запознава с Лий Клоу, креативен директор в рекламната агенция Chiat/Day.

    Джобс представя на борда на директорите известната “”1984″” реклама (аналогия с романа на Джордж Оруел), режисирана от Ридли Скот. Те меко казано не я харесват и гласуват да се продаде закупеното ефирното време, което между другото струва повече от производството на рекламата – $750K. Рекламата трябва да се излъчи по време на Super Bowl финала по американски футбол. Те не успяват да продадат ефирното време и (от няма и на къде) решават да пуснат рекламата, на която е „заснет”” един деспотичен свят като в романа на Оруел, косвено управляван от IBM, който бива разрушен с революционното пристигане на новия Mac. Рекламата печели редица награди. Джобс казва: „Късметът е в основата на природата….Използването на темата от 1984 беше толкова очевидна идея, че се учудвам, че някой друг не я е приложил, но никой не го направи.””


    Mac излиза на 24ти януари. Джобс носи папийонка във вид на фльонга и рецитира част от песента на Боб Дилан “”The Times They Are A-Changin'””. После показва Mac, който започва „да говори””, използвайки програма за синтезиране на гласа:””Hello, I am Macintosh””, завършвайки с “”So it is with considerable pride that I introduce the man who’s been like a father to me, Steve Jobs.”” (с нескрита гордост ви представям човека, който беше като баща за мен, Стив Джобс).

    Apple III, предназначен да замени Apple II, бива прекратен в същия ден, в който Джобс анонсира Apple IIc, компактна версия на двойката. Церемонията, озаглавена “”Apple II Forever””, бива прекъсната от земетресение в Сан Франциско с магнитуд 6.2 по скалата на Рихтер.

    1984 част 2

    Първоначално Mac се продава добре, но започва да „залита”” откъм продажби поради неговата бъгъвост и липса на конкурентноспособна функционалност. Хората започват да обвиняват Джобс затова, че не правил никакви пазарни тестове отвъд това, което той би желал (един вид не се е поинтересувал какво искат действително хората). Джоб сформира нов комбиниран Mac/Lisa екип.


    Джобс участва като президента Рузвелт в реклама-пародия на “”1984″”, именована “”1944,”” където Mac-овете повежда във войната над IBM компютрите. Цената за продукцията на рекламата е $50k, като тя бива показана на международния sales team по време на годишното заседания в Уайкики, щата Охайо. „IBM искат да ни заличат от лицето на земята,””казва Джобс за списание Fortune.
    Новата изгора на Стив Джобс е художничката и архитекта, Maya Lin, известна най-вече със стената „Мемориала на ветераните от Виетнам””.

    Джобс купува Jackling House, разкошно жилище, построено за минния и металургичен инженер Даниел Коуан Джаклин през 1926 от известния архитект Джордж Вашингтон Смит.

    1985

    Джобс и Уоз получават първия национален медал по технология от Роналд Рейган.


    По това време, преди и след връчването, Джобс открива, че Уоз се е отказал. Уоз ще се върне евентуално в колежа под прякора, Роки Кларк.

    Ела Фицджералд пее на партито по случай 30-годишнината на Джобс.

    Джобс посещава известната моделка и актриса Бо Дерек, за да я превърне в Mac юзър. Тя не се впечатлява, нито от Джобс, нито от Mac.

    Служителите в Applе започват да го обвиняват за погрешните прогнози по отношение продажбите на Mac и изразяват негодувание срещу неговия стил на управление. Майк Мъри, помощник на Джобс в маркетинга пише меморандум, в който накратко описва проблемите на Apple, обвинявайки за много неща Стив Джобс. Бордът на директорите и Скъли (който Джобс наема от Pepsi, справки част 4) отнемат на Джобс контрола му над Mac групата, а Lisa продуктовата линия е прекратена.

    Джобс и Скъли се скарват лошо, Джобс казва на Скъли „Мисля, че не си добро решение за Apple и считам, че ти си грешният човек, който управлява тази компания””. Скъли свиква спешно заседание за следващата сутрин „Аз управлявам тази компания, Стив, и искам да се махнеш за добро и то веднага””. Скъли кара присъстващите в залата да избират между двамата. Джобс мълчи през цялото време. На 28ми май 1985 г. от Джобс са свалени всички задължения, но той си остава начело на борда на компанията. Приятелите му се притесняват, че ще се самоубие….

    Става интересно, нали? Очаквайте и утре поредната част от биографията на Стив и ще разберете какво се случва по нататък.

    Източник: gizmodo.com

    “””