Биография на Стив Джобс – част 6

    Продължаваме да ви разказваме за живота на големия Стив Джобс. Стигаме до 6–тата част на неговата автобиография. На този линк ще видите частта, която публикувахме вчера, а на него – всички останали части до сега.
    1985 част 2

    Джобс се мотае известно време; опитва се да вземе разрешение от NASA, за да полети с космическата совалка, обмисля възможността да влезе в политиката и изучава биотехнология. В последствие осъзнава, че обожава да създава иновативни продукти и започва да крои планове за ново начинание. Той информира Apple за своето начинание и за своето желание да напусне борда. Apple обмислят възможността да го задържат и да инвестират в неговата компания, но съзнават, че той може да вземе ключови Apple технологии със себе си и в крайна сметка Джобс напълно изчезва от компанията.


    Той си подава оставката по залез слънце, като я остава пред градината на Майк Мъри в присъствието на пресата. Изключително драматично, той споделя пред журналистите: „Ако Apple стане място, където компютрите са просто стока, където романтиката изчезне и където хората забравят, че компютрите са най-значителното човешко откритие, аз ще почувствам че съм изгубил Apple. „Но аз съм на милиони мили от това, и ако всички тези хора почувстват тези неща….аз ще разбера, че моите гени все още са тук””.
    Джобс продава всичките акции в Apple, общо над 4 милиона на обща стойност 11 милиона долара, позовавайки се на липсата на конфиденциалност в управлението на Apple. Запазва си само една акция, някои казват от сантименталност, други – за да получава все още доклади за тримесечните финансови резултати.
    Apple съдят Джобс за това че използва проучване на компанията, за да създаде нова компания. Джобс казва по повод това: „Трудно е да мислиш, че компания, струваща 2 милиарда, в която работят 4,300+ души ще може да се конкурира с 6 души в сини дънки.”” Искът е оттеглен преди да се озове в съда.

    Microsoft пускат Windows 1.0, който изглежда както ранния Mac OS графически потребителски интерфейс.

    Скъли позволява на Гейтс да използва Mac технология в Windows, ако Microsoft отложат продажбата на Windows версията на Excel, позволявайки на Apple да се установят в бизнес пазара.
    Джобс кръщава новата си компания NeXT. Техният първи проект ще бъде работна станция, предназначена за висшето образование, който е вдъхновен от интереса на Стив в биотехнологията. Работната станция ще бъде достатъчно евтина за студентите, но и достатъчно мощна.

    Списание Businessweek пише история, която съдържа цитат от Андреа Кунингам, екс публицист, за NeXT. „Част от Стив искаше да докаже на другите и на себе си, че Apple не беше просто късмет….Той искаше да докаже, че Скъли никога не трябваше да го пуска да си ходи.””

    По това време същата година, Apple окончателно прекратява Lisa.

    1986

    Джобс харчи $100K, за да наеме дизайнера Пол Ранд, създател на логото на IBM, за да направи бранд идентичността на NeXT, в т.ч и логото.
    По това време, Джобс започва да гради връзка с дъщеря си Лиса, която е на около 7 години.
    Джобс завършва продажбата на своите акции в Apple.

    През тази година Джобс купува Pixar от Lucasfilm на ниската цена от 10 милиона долара – 5, от които ще се използват за различни операции – така Джордж Лукас ще може да финансира развода си без да трябва да продава правата над Star Wars. Джобс казва: „Ако през 1986 година знаех колко ще ми струва, за да продължи да работи Pixar, съмнявам се, че бих го купил.””


    1987
    Рос Перот вижда Джобс по телевизията, обажда му се и му предлага да инвестира в NeXT. Перот взема 16% от NeXT, инвестирайки $20 милиона.

    Джобс научава кои са биологичните му родители: Джоан Каръл Шибъл, която работи като логопед и Абдулфатах Джандали, сирийски професор по политология. Той разбира също така, че те имат дъщеря, негова родна сестра, Мона Симсън, която е писателка.

    Мона води Джобс на парти по случай излизането на нейна нова книга. Те разкриват своята истинска роднинска връзка на присъстващите. Някои говорят, че Джобс е основата, на която Мона изгражда главния герой в своята следваща книга, А Regular Guy. Съпругът на Мона Симсън е Ричард Апел, сценарист на The Simpsons, а той кръщава майката на Мардж на жена си. Неговото запознанство с нея и научавайки колко си приличат, повлиява на Стив Джобс.


    Автоматизирана фабриката на NeXT отваря врати във Фремонт, не за да контролира разходите за труд, а за да използва лазери с по-точно споени елементи за подобряване на качество.

    Спираме до тук, очаквайте поредната част утре.

    За пореден път благодарим на: gizmodo.com

    “””