10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година – част 1

    През 2011 година се случиха много неща в света на мобилните устройства и комуникации – някои от тях по-важни, други по-малко, някои добри за потребителите, други по-малко. Представяме ви десет от най-важните събития в мобилния свят от изминалата година:

    Google купува Motorola

    В началото на 2011 година Motorola беше в добра позиция. Компанията показа две обещаващи устройства по време на CES – Bionic и Xoom. Излизането на пазара на Bionic беше многократно отлагано. Въпреки многото реклами на Xoom, той също не постигна голям успех. Това постави компанията в не особено добра позиция. По това време Google обяви, че ще купи Motorola за 12.5 милиарда долара. Въпреки, че сделката все още не е финализирана, тя ще окаже силно влияние върху целия мобилен свят.

    Причината Google да пожелае да купи Motorola? Мобилната платформа на Google, Android, беше нападана в съда от множество различни компании. Oracle съди Google за нарушения на патенти в Android платформата. В същото време няколко компании съдят производители на Android устройства, което оказва отрицателно влияние върху тези производители. Motorola притежава множество патенти. Като купи компанията, Google ще притежава патенти, необходими на компанията да защитава в съда своята мобилна платформа Android. Erick Schmidt обяви, че Google не купува Motorola само заради патентите. Google ще управлява Motorola като отделна компания, но въпреки това Google се оказва призводител на мобилната платформа Android, както и на устройства, използващи тази платформа. Тази стъпка в някои отношения е положителна за останалите производители на Android устройства. След сделката, Google ще притежава патентите на Motorola и ще може да ги използва, за да защитава тези производители в съда. От друга страна, Google се оказва конкурент на останалите производители на Android устройства. Google твърди, че Motorola няма да получи специално отношение, но за компанията ще бъде доста трудно да постигне това. Подозираме, че устройствата на Motorola ще бъдат едни от първите Android устройства, които ще получават ъпдейти до новите версии на Android. Звучи доста вероятно Motorola да бъде производителя на следващия Nexus телефон.

    Сделката между Google и Motorola все още не е финализирана. Последствията от нея ще се усещат дълго време напред.

    Apple пусна iPad 2 и iPhone 4S

    Първият iPad излезе на пазара през 2010 година. Таблетът беше много успешен. През 2011 година се появиха конкуренти на устройството на пазара. Motorola Xoom беше първият таблет с операционна система Android Honeycomb. Тази година на пазара излезе и таблет, произведен от RIM, BlackBerry PlayBook. През 2011 година видяхме също и първия таблет с webOS платформа, HP TouchPad. Повечето големи производители пуснаха на пазара свои таблети.

    През месец март Steve Jobs представи iPad 2. Във втория таблет на Apple бяха подобрени компонентите на устройството, то е по-леко и по-тънко , има две камери.

    Apple успя да продаде 20 милиона iPad 2 устройства тази година, като в това число не влизат продажбите от коледния сезон. Samsung Galaxy Tab 10.1 успява да конкурира в някаква степен таблета на Apple. Kindle Fire също изглежда доста успешен. Но нито едно устройство на пазара не може да се похвали с резултатите, които постига iPad 2. Предстои да видим доколко успешен ще бъде iPad 3, който очакваме да видим през 2012 година.

    Всяка година през лятото Apple показва своя нов модел смартфон. Това лято Apple не показа новия iPhone и това доведе до множество слухове относно устройството, което очаквахме Apple да покаже. Компанията не уточни на какво се дължи забавянето в излизането на устройството. Вероятно фактът, че мобилният оператор Verizon предложи на свите потребители iPhone 4 през месец януари, също оказа влияние върху забавянето в излизането на новия телефон.

    През месец октомври Apple представи iPhone 4S. Някои потребители бяха зарочаровани, защото устройството на външен вид изглеждаше точно като предишния модел, iPhone 4. Въпреки това, Apple успя да продаде 4 милиона устройства само за първите три дни от излизането му на пазара. Едни от най-важните нови неща в iPhone 4S са Siri и iOS 5. Siri е виртуален асистент, който разбира потребителите, отговаря на техни запитвания, открива информация, която те търсят. Siri не е съвършен, но това не е изненадващо, защото все още е beta версия.

    iOS 5 платформата включва много нови възможности. В нея са подобрени нотификациите, има интеграция на Twitter, камерата също е подобрена, iCloud предлага готини нови възможности на потребителите.

    Ако гледаме само характеристиките на двете устройства, които Apple показа тази година, iPhone 4S и iPad 2, то тези устройства може и да не са най-добрите на пазара, но потребителите определено ги харесват и купуват. Предстои да видим колко добре ще бъдат приети от потребителите устройствата, които Apple ще покаже през 2012 година. Очакваме да видим как Tim Cook ще повлияе на бъдещите устройства на компанията, дали те ще продължат да бъдат едни от най-харесваните и купувани продукти на пазара.

    Nokia сключва договор с Microsoft да използва Windows Phone платформата в своите бъдещи смартфони

    През 2011 година Nokia сключи договор с Microsoft да използва тяхната мобилна платформа, Windows Phone, в своите бъдещи смартфони. И двете компании имаха голяма нужда една от друга. Nokia беше най-големият производител на смартфони, но Symbian платформата, която компанията използваше в своите устройства, вече не беше достатъчно добра и не можеше да конкурира iOS и Android платформите. Windows Phone платформата на Microsoft беше доста добра, но имаше много малко устройства, които я използваха.

    Почти цяла година чакахме да видим първите устройства, резултат от партньорството между Nokia и Microsoft. Първите такива устройства бяха Lumia 710 и Lumia 800. Устройствата за момента се продават само в няколко държави, но изглеждат доста добре. Очакваме в началото на 2012 година да ги видим на пазарите в много повече държави. През 2012 година очакваме Nokia да представи Lumia 900, още едно устройство с Windows Phone. Предполагаме, че Lumia 900 ще бъде представен по време н аCES 2012 година и ще излезе на пазара в началото на годината.С излизането на пазара на повече устройства, резултат от партньорството между Nokia и Microsoft, ще се разбере доколко успешно е това партньорство за двете компании.

    Очаквайте част 2 на 10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година