10 неща, които трябва да влязат в iOS 5

    Всяка година по време на WWDC Apple представя новия iPhone, новата версия на iOS и разни други нови неща. Според слуховете, тази година по време на WWDC Apple ще представи новата версия на iOS, но за излизането на iOS 5 и iPhone 5 ще трябва да почакаме до есента. Колегите от mobilecrunch.com са изброили 10 неща, които, според тях, трябва да влязат в iOS 5.

    1. По-добра система за нотификации

    Системата за нотификации на iOS изостава спрямо системите за нотификации на конкурентните мобилни платформи. При излизането на първия iPhone системата за нотификации на iOS е била достатъчно добра. Единствените нотификации са идвали от входящи SMS-и и алармата. Но сега потребителите получават нотификации от множество различни приложения, които ги прекъсват постоянно.

    2. Безплатна гласова навигация

    Още през м. октомври 2009 г. Google пусна безплатна навигация за Android 2.0+ устройства. Почти година и половина по-късно, Apple все още не предлага подобна услуга в своите мобилни телефони.

    Google пусна iOS Maps приложението. Ако Apple иска да добави гласова навигация, ще трябва да направи собствено Maps приложение за iOS. Google има доста голям опит в областта, а Apple – никакъв. Apple е решил да промени нещата. Компанията отвори нов център на стойност един милиард долара и нае Maps специалисти. Изглежда, че Apple е решил да създаде собствено Maps приложение.

    3. Персонализиране на звуците при получаване на нотификация за тестово съобщение

    Абсолютно неясно е защо потребителите на iPhone не могат да задават собствени звуци при получаване на нотификация за текстово съобщение.

    4. Подходяща поддръжка на Gmail

    Още от появяването си Gmail предложи страхотна електронна поща на своите потребители. 7 години по-късно email услугата на Google все още е страхотна.

    iPhone е предназначен за потребителите, които искат нещо повече от своя телефон. Голяма част от потребителите на Gmail и iPhone са едни и същи. Въпреки това, поддръжката на Gmail в iOS е доста слаба.

    Gmail има множество възможности, като поставяне на звездички, етикети, флагчета, архивиране на писмата. Единствено архивирането се поддържа от вграденото в iOS Mail приложение и тази поддръжка беше добавена в iOS 4.

    5. Използване на приложения, неполучили одобрение от iTunes App Store

    Голямо предимство на Android спрямо iPhone е възможността потребителите да използват всяко приложение, което пожелаят.

    Apple многократно показва нежелание да престане да изключва всяко приложение, което се стори обидно за компанията или което използва API-та, които Apple е предназначил само за собствено използване. Магазинът за приложения е техен и могат да определят съдържанието му, както пожелаят. Но, когато направят така, че единственото място, от което могат да се свалят приложения за iPhone, да бъде техния магазин и само определени приложения могат да влязат в този магазин, тогава е нормално потребителите да не са доволни и да търсят начин да прескочат тези ограничения.

    Това е една от най-основателните причини за jailbreak-ване на устройствата – инсталирането на приложения, които не са влезли в iTunes App Store. Jailbreak ърите доказват, че винаги ще намират начин да jailbreak-нат новите устройства. Какъв е смисълът да се води борба с тях? Би било по-добре да се скрие възможността за използването на алтернативен магазин за приложения и да се накарат потребителите да минат през множество предупреждения, ако желаят да използват тази възможност. Естествено, възможността да се инсталират всякакви приложения крие опасност за потребителите, но опасността е по-голяма, ако им се налага да използват различни хакове, за могат да инсталират приложенията, които искат да използват.

    6. Безжична синхронизация на медия съдържанието

    iPhone има WiFi, Bluetooth, 3G. Има много начини за безжично свързване на различни устройства, но няма начин за прехвърляне дори на една песен в телефона без кабел.

    В OS X Lion, Apple представи възможност с името AirDrop, която позволява на потребителите да прехвърлят файлове до друга система в AirDrop режим с drag-and-drop. Надяваме се да видим AirDrop в iOS 5. Това ще позволи на потребителите да изпращат песни до своя телефон, без да се налага да използват кабел за това.

    7. Подобрена работа с файлове

    В iOS няма видима за потребителите възможност за работа с файловата система на устройството. Потребителите не могат да преместят снимка, която са направили, не могат да прикачат файл към email след като са започнал да пишат email-а.

    8. Спрете да прахосвате Lockscreen-а

    Ако jailbreak-нете своя iPhone, lockscreen-ът може да се превърне в един от най-важните екрани в телефона. Ще можете да видите последния пристигнал email, да видите последните RSS feed-ове, да проверите прогнозата за времето. Ако не сте jailbreak-нали своя iPhone, ще можете да видите само часовника. Единствената функция на lockscreen-а на iOS е да предпазва от случайно натискане на нещо, докато телефонът се намира в чантата или джобът ви.

    8. Поддръжка на NFC

    Това зависи повече от хардуера, отколкото от софтуера, но все още няма информация дали можем да очакваме iPhone 5 да има поддръжка на NFC.

    NFC скоро ще стане част от живота на хората. Колкото по-скоро Apple започне да използва технологията в своите устройства, толкова по-добре за потребителите. Ако Apple обещае да използва технологията, дори и да не даде конкретен срок кога това ще се случи, това ще даде стимул на хардуерните производители да добавят NFC поддръжка в своите продукти, което ще намали цената за потребителите. Разработчиците ще могат да създават приложения, използващи технологията.

    10. Автоматична синхронизация на съдържанието на приложения от различни разработчици

    Всеки път, когато отворите приложение, различно от Mail, например CNN, Instapaper или RSS четец, то трябва да синхронизира информацията до последният път, когато приложението е било отворено. Защо потребителите трябва да чакат за синхронизация, вместо приложението да се синхронизира самостоятелно?

    Източник: www.mobilecrunch.com