Google представи Android Jelly Bean

    Преди няколко часа по време на Google I/O беше представена следващата версия на Android, 4.1 Jelly Bean.

    Project Butter е една от големите иновации в Android 4.1. Нейната цел е да направи целия потребителски интерфейс бърз и гладък. По време на демонстрацията бяха показани два Galaxy Nexus телефона. Едното от устройствата е с версия Ice Cream Sandwich, а другото – с Jelly Bean. При второто устройство се вижда, че навигацията в Android UI става при по-висок frame rate.

    Във версия 4.1 на Google са направени някои проблеми в интерфейса на платформата. На lock екрана са направени промени. Има промени и в нотификационната лента, която вече е по-стилизирана.

    Google Now е нова функционалност, която се нагажда към нуждите и потребностите на потребителите. Тя използва информация за предишните търсения, както и за местоположението на потребителя, като така му показва информация, която ще бъде интересна за него. Наподобява на личен асистент, който съвместява местна информация за различни обекти, като в същото време се опитва да отгатне от каква информация бихте имали нужда. Услугата в реално време ъпдейтва информация за любимите спортни отбори на потребителя, научава маршрутите, по които потребителя се движи всеки ден и му предоставя информация за трафика, при наближаване на спирка на градския транспорт, услугата предоставя информация за градския транспорт. Ако потребителят има събитие в календара, услугата може да му предостави информация колко време ще ходи до спирката на автобуса, след това колко време ще се вози с автобуса, ако ще пътува с автобус.

    Offline Voice Typing вече не изисква интернет свързаност, за да можете да диктувате на своя телефон. Първоначално тази опция ще бъде налична само на английски език, като скоро се очаква да бъде предложена и на други езици.
    В Jelly Bean е подобрено гласовото търсене, като отговорът на запитванията вече е доста естествен, а отговорите се връщат много по-бързо.

    Друго подобрение при управлението на началния екран е възможността да бъдат преоръзмерявани widget-ите при зает начален екран. Ако искате да преместите даден widget, иконките ще се пренаредят автоматично или самия widget ще промени своя размер. Ще промени размера си и ако го преместите на нов начален екран.

    Направени са доста промени и в лентата за нотификации. Превюто на непрочетените съобщения е значително по-обширно, добавени са допълнителни опции без да е необходимо отварянето на съответното приложение. Потребителите могат да отбелязват с +1 или да споделят снимки от Google+ без да е необходимо да споделят съответното приложение, направо от лентата за нотификации.

    Camera и Gallery приложенията са получили също подобрения. От версия Jelly Bean нататък платените приложения ще бъдат предоставяни с ключ, различен за всяко устройство. В Android 4.1 ще има опция за умен ъпдейт на приложенията, като потребителите няма да е необходимо да свалят отново цялото приложение, ако просто искат да го ъпдейтнат.

    Android 4.1 Jelly Bean ще бъде разпространяван като over-the-air ъпдейт, като процесът ще започне в средата на месец юли за Galaxy Nexus, Motorola Xoom и Nexus S. Не става ясно дали всички версии на въпросните устройства ще получат въпросните ъпдейти. Nexus 7 е първото устройство (таблет) което ще излезе на пазара с версия 4.1 Jelly Bean на Android.

    От Google обявиха, че ще предоставят SDK за разработчиците на софтуер. Производителите на хардуер ще могат да се възползват от Platform Development Kit (PDK), който ще им позволи да слагат Android платформата в своите устройства. PDK ще бъде достъпен за Android партньорите 2-3 месеца след излизането на важните Android ъпдейти.

    По време на I/O събитието Google обяви, че вече са инсталирани 20 милиарда Android приложения от Play Store. В магазина има 600 000 приложения и игри.

    Вече могат да бъдат купувани филми и TV програми от Google Play. В магазина ще се предлагат и списания, като потребителите ще имат възможност да се абонират за своето любимо списание. От Google обявиха, че са партньори с Disney, ABC, NBC, Universal, Sony Pictures, Paramount, Conde Nast и Hearst.

    А тук можете да видите и поставянето на статуия на Jelly Bean в парка на Google Android

    Източник: the verge