HP спира webOS устройствата

    HP обяви, че ще спре webOS устройствата. В прес съобщение от HP се казва:

    HP обяви, че планира да обяви, че ще спре работа по webOS устройствата, конкретно по TouchPad и webOS телефоните. HP ще продължи да проучва варианти, при които да оптимизира стойността на webOS софтуера занапред.

    Това е голям шок за потребителите, които харесват webOS платформата. А webOS платформата е страхотна, в нея са използвани някои страхотни неща, които потребителите харесват. Някои бъгове в платформата, не достатъчно готините устройства, които я използват, малкото приложения за нея, тези неща спират потребителите да изберат webOS устройства. И ако бъдат оправени, платформата би могла да заеме пазарен дял. Когато HP купи Palm, мислехме, че това ще се случи. Но изглежда компанията се отказва от усилията. Leo Apotheker, CEO на HP, е недоволен от това, че потребителите явно не са харесали достатъчно webOS устройствата. Твърде малките продажби вероятно са причината за това решение на HP. Cathie Lesjak, CFO на HP, споделя, че webOS изисква значителни инвестиции в продължение на години преди да има печалба от платформата. Но това трябва да е било очаквано още когато HP купи Palm.

    Какво ще направи HP с webOS?

    Компанията има няколко варианта. И преди сме чували, че HP смята да използва webOS в своите принтери, таблети, компютри, нетбуци, телефони. Голяма част от устройствата отпадат. HP купи Palm за 1.2 милиарда долара. Това не са ли доста пари за платформа, която ще бъде използвана в … май само принтерите останаха. Не вярваме да видим компютър или нетбук с webOS от HP, а вече знаем, че няма да има повече таблети и смартфони.

    Richard Kerris, вицепрезидент на HP, е написал в Twitter:

    webOS е страхотна софтуерна платформа и в момента издирваме най-добрия хардуерен партньор за нея.

    Дали това означава, че HP смята да продаде webOS платформата и по този начин да си възвърне част от направените инвестиции? Или смята да даде на други производители да използват платформата в своите устройства като плащат лицензна такса? Май преди време имаше слух, че HP смята да постъпи по този начин. А сделката между Google и Motorola вероятно е провокирала обявяването на желанието на HP да спре да произвежда webOS устройства. Какво общо има между двете неща? До скоро Google се грижеше за мобилната платформа (Android), но не произвеждаше устройствата, които я използват. Всички производители на Android устройства бяха равнопоставени. Но когато Google купи Motorola, Google се превърна в производител на Android устройства (знаем, че Motorola произвежда смартфони и таблети, използващи Android платформата). Това поставя останалите производители в леко неизгодно положение. А това, вероятно ще ги накара да се огледат за друга мобилна платформа, която могат да използват в част от бъдещите си устройства. И точно сега HP им предлага webOS. Наистина webOS има някои проблеми, но тя може да бъде доста добър вариант за тези производители. Хората в HP вероятно са видели отворилата се възможност да привлекат производителите и са я използвали. Знаем, че поне един от производителите на Android устройства е притеснен от купуването на Motorola Mobility. Samsung свика спешна среща на ръковоството на компанията, след като научи за тази сделка.

    От друга страна е възможно просто нещата случайно да са се случили по едно и също време.