Как работят Google Glass?

    Google Glass е продукт, който очакваме да бъде достъпен за масовия потребител в края на тази година. Очилата за добавена реалност на Google се превърнаха от проект в реален продукт за изключително кратко време. Вече видяхме в няколко промо видеа какво точно ще се вижда на малкия дисплей, но не се ли чудите как точно ще работят тези т.нар. очила? Вижте видеото:


    Благодарение на тази информационна графика, можем да видим какви технологии са заложени в тази толкова футуристична джаджа.

    Въпросният “дисплей” всъщност представлява призма, върху която проектор ще показва информацията.

    Макар изображението да бъде много близо до окото, то ще е ярко и ясно. И тъй като ще е полупрозрачно, все пак ще виждате какво се случва около вас.


    Управлението на Google Glass до голяма степен ще се извършва чрез гласови команди от сорта на : “Ok, Glass, record a video“, “Ok, Glass, take a picture“, “Ok, Glass, give directions to…” и други. Освен това рамката на очилата ще бъде чувствителна на допир, като това ще допринесе за навигирането в менютата.

    Разбира се, очилата ще разполагат с WiFi и Bluetooth свързаност, както и GPS чип.

    Очаква се Google Glass да използват технологията за костна проводимост на звука. С други думи, няма да има нужда от слушалки – звукът директно ще бъде възпроизвеждан чрез вибрации по черепа. Това определено звучи доста странно и може би ще се изисква известно време за свикване.

    Интересното е как ще бъде решен въпроса с фокусирането на изображението за хората, които носят очила с диоптер. От Google обещават това да стане при дебюта на продукта в края на 2013 година.

    Очакваме с нетърпение да изпробваме Google Glass и тази технология за добавена реалност, която до преди само няколко години беше част от научната фантастика.

    Повече информация за Google Glass в Wikipedia.

    Официални характеристики на Google Glass.