NVIDIA представи четириядрения Tegra 3 процесор

    NVIDIA официално представи четириядрения Tegra 3 процесор, известен под кодовото име Kal-El. Компанията твърди ,че той осигурява до 3 пъти по-добра графика спрямо Tegra 2 и консумира до 61% по-малко енергия, което се равнява на 12 часа живот на батерията при гледане на HD видео.

    Tegra 3 процесорът използва нова технология, за която се чака издаването на патент. Технологията е позната под името Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP). vSMP включва пети процесор, който е създаден да работи в ситуации, в които няма нужда от голяма мощност. Основните четири ядра работят в ситуациите, в които има нужда от по-голяма изчислителна мощност, като те консумират по-малко енергия от двуядрените процесори.

    Слушането на музика, гледането на видео, ъпдейтването на данни във фонов режим изискват по-малка консумация на енергия. В тези ситуации 4-те ядра на Tegra 3 процесора спират своята работа, като тогава работи допълнителното пето ядро. За ситуации, в които е важна производителността на процесора, например при уеб сърфиране, мултитаскинг, игри и др., допълнителният процесор спира работа, а работят 4те ядра на Tegra 3.

    Четирите процесорни ядра на Tegra 3 са допълнени с нов 12-ядрен NVIDIA GeForce графичен процесор, който осигурява повече реализъм с динамично осветление, физически ефекти и среда с висока резолюция, той поддържа 3D стерео. А това ще позволи на разработчиците да предоставят игри от следващо поколение за мобилните устройства.

    Първият таблет с четириядрен процесор (Tegra 3) е ASUS Eee Pad Transformers Prime.