Дали таблетът на Amazon, Kindle Fire, няма да бъде по-успешен от iPad?

    Вчера Amazon представи Kindle Fire, своя първи таблет. Таблетът изглежда доста готин. Но това, което отличава Kindle Fire от всички останали таблети на пазара, е неговата цена. Той се предлага само за 199$. И тази цена може да направи Kindle Fire конкурент на iPad.

    Когато Apple представи iPad, това беше единствения таблет на пазара. И потребителите го харесаха. А това накара останалите производители на мобилни устройства да започнат също да правят таблети. В момента на пазара има множество различни таблети с различни мобилни платформи (iOS, Android, QNX, webOS) и различни производители (Apple, Samsung, RIM, HP, LG, Motorola, HTC, Acer). Но единствено iPad/iPad 2 се продава добре. В една или друга степен всички производители на таблети се стремят да предложат устройство, което наподобява таблета на Apple, защото производителите искат да постигнат същия успех, който постигна Apple. Но нещата не се получават.

    Amazon е предприел обратния подход. Компанията предлага готино устройство, което изглежда добре направено, от качествени материали, с готини характеристики (7” екран с резолюция 600х1024 пиксела, двуядрен 1GHz процесор, 8GB вградена памет, WiFi, USB порт) на изключително ниска цена – 199$. Най-евтиния вариант на iPad 2 е 499$. Разликата е повече от двойна. Ниската цена вероятно ще е това, което ще накара хората да го купуват. Едно е да похарчиш 500$ за устройство, което на практика може да се ползва за игри, ровене в интернет, мултимедия и … ами основно за това. Някак си 500$ изглеждат като доста голяма сума за нещо, което е спорно доколко му трябва на човек. От друга страна, 200$ са сума, за която доста хора няма да се замислят. За тази цена те ще получат устройство, което могат да ползват да играят на игри, да си проверят пощата, да ровят в интернет, да четат списания и книги.

    iPad 2 може доста повече неща – с него можете да правите снимки и видео и да ги редактирате. На практика, колко хубави снимки може да направи един таблет? Когато трябва да снимате важни неща, пак ще ви трябва фотоапарат/камера. И да редактирате? Може би да изрежете част от снимката, за да остане само това, което е в средата, или да махнете долната част? Но за по-съществено редактиране на снимки или видео, ще ви трябва компютър. На iPad 2 можете да създавате и да редактирате офис документи. Вероятно при нужда можете да отворите някой документ и да промените нещо дребно в него. Но на практика, таблетът не е най-удобното устройство за редактиране на документ. Обикновено тези дейности пак ще бъдат извършени на компютър.

    На практика хората от Amazon са се замислили за какво реално потребителите използват своите таблети. И са включили само тези опции.
    Amazon продава доста неща – електронни книги, мултимедийно съдържание, приложения за Android. Компанията иска да увеличи своите продажби. За целта Amazon предлага супер евтин таблет, който може да използва нещата, които компанията продава. Amazon не цели да спечели от продажбата на таблета, а от нещата, които ще купите заедно с него. Или по-точно след като вече притежавате таблета. Става въпрос за неща като електронни книги, филми, игри, приложения …

    Amazon е създал и нов уеб браузър, Silk, който можете да видите в Kindle Fire. С какво е различен Silk от съществуващите браузъри? Има ли нужда от поредния уеб браузър? Хората, създали Silk, отговарят на тези въпроси във второто видео.