Android 10 ще бъде на почти всички смартфони през 2020 година

Фрагментацията на Android е един от най-големите проблеми на плартформата на Google. Колкото и странно да изглежда, все още има устройства с Android 4.4 KitKat, което просто не е редно. Изглежда, че Google ще направят поредната стъпка към разрешаване на проблема – ще принуди производителите на смартфони, да използват Android 10 във всички смартфони, които ще се появят на пазара от месец февруари, 2020 година.

Сертифицирането от Google е много важно за компаниите, производите на смартфони. За да бъде сертифициран един смартфон, той трябва да отговаря на определени условия. Ако не отговаря на условията, устройството просто няма да получи услугите и приложенията от Google. Точно както е сега при Huawei Mate 30 Pro – смартфонът вече е на пазара в Китай, но няма услугите и приложенията от Google, което го прави много трудно продаваем на пазарите извън Азия.

Не пропускай:  Нова уязвимост в Android, позволява шпионирането на информацията в смартфоните

Според нов документ от Google към производителите на смартфони, става ясно, че смартфони с Android 9 Pie ще бъдат успешно сертифицирани до 31 януари, 2020 година. След това, т.е от 1 февруари, Google ще сертифицират само устройства с Android 10 (чрез XDA).

Тази стъпка на Google със сигурност ще намали фрагментацията при Android устройствата. В случай, че написаното по-горе се сбъдне, почти всеки от моделите на пазара през 2020 година, ще работи с Android 10. Ако Google успеят, да накарат производителите да пускат своевременни ъпдейти и след като смартфоните стигнат на пазара – то тогава всичко би било наред.