Android 3.0 (Honeycomb) ревю от Anandtech – Заключение и размисли от Anandtech (част 3/3)

    Притесненията на хората от anandtech.com

    Android има проблем с фрагментацията на платформата. Разделянето на платформата на отделни версии за смартфони и таблети вероятно ще задълбочи проблема с фрагментацията на Android. Вярваше се, че има минимални изисквания за хардуера на таблетите, но изглежда, че това не е вярно. Това означава, че можем да видим Honeycomb таблети с доста слаб хардуер и при тях нещата вероятно няма вървят така гладко, както при таблет с Tegra 2 процесор. Няма информация дали Google ще позволи на производителите да използват custom UI при Honeycomb. Custom UI обикновено са причина за забавянето на ъпдейтите на Android смартфоните. До момента, единственият смартфон с Gingerbread е Nexus S. Два месеца след излизането на Gingerbread дори Nexus One не е получил ъпдейт до последната версия на Android за смартфони. Вероятно Google трябва да положи повече усилия в работата си с производителите, за да ускори излизането на ъпдейти до новите версии на операционната система за различните устройства.

    Има някои неясноти относно това как някои от новите възможности на Honeycomb ще бъдат пренесени във бъдещите версии на Android за смартфони. Google извади някои основни приложения от операционната система, като Maps, и ги направи самостоятелни приложения. Това позволява на потребителите да свалят последната версия на тези приложения без да се налага да чакат излизането на ъпдейт за операционната система на своя смратфон.

    Следващата версия на Android, Ice Cream, ще бъде предназначена както за таблети, така и за смартфони. Не е ясно кога можем да очакваме излизането на Ice Cream, въпреки, че г-н Schmidt спомена, че можем да очакваме нова версия на Android да излиза през 6 месеца. Все още няма информация и кои от новите възможности на Honeycomb ще видим в Ice Cream. Въпреки това, можем да предположим, че някои подобрения като ъпдейтнатата Dalvik VM, поддръжка на многоядрени SoC, 2D/3D хардуерното ускорение и поддръжката на приложения, написани за Honeycomb ще присъстват в Ice Cream.

    Изглежда, че в Android липсва логическа последователност в някои от нещата между различните версии на платформата. Например, Gingerbread напълно промени изгледа на операционната система, интерфейсът е по-тъмен и ъгловат. Има причина за използването на по-тъмния UI – по-тъмните цветове използват по-малко мощност при AMOLED екраните. В Honeycomb интерфейсът е с драстични промени, той е по-функционален. Постоянните промени в интерфейса на Android във всяка следваща версия му пречат да бъде разпознаваем от потребителите на пазара.

    Цената е друг проблем. Въпреки, че по-скъпите цени на таблетите изкушават, голямата сила на Android е възможността да предложи по-ниски цени на таблетите. За да има успех Honeycomb, трябва да видим таблети с цени около и под 499$, които да конкурират iPad, освен по-скъпите таблети, за които чуваме.

    Android 3.0 (Honeycomb) ревю от Anandtech – Въведение (част 1/3)
    Android 3.0 (Honeycomb) ревю от Anandtech – Приложения и ъпдейти (част 2/3)

    Източник: www.anandtech.com