Проблеми при Android 4.2 Jelly Bean

    При всяка нова версия на Android OS, Google добавят различни нови възможности, подобряват работата на различни приложения и като цяло правят операционната система все по-привлекателна. Не е изключено обаче, понягога да има и бъгове. Точно такъв е и случаят с най-новата версия Android 4.2 Jelly Bean, в която определено има какво да се дооправя.

    Колегите от androidpolice.com са резюмирали някои от основните проблеми, с които и без това малкото на брой потребители на Android 4.2 са се сблъскали. “Малко на брой”, защото има само 4 устройства, които я използват към този момент – Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 и Galaxy Nexus.

    Решихме да споделим и нашите впечатления относно проблемите в новия Android 4.2 Jelly Bean. Тестовете са направени на Galaxy Nexus с чиста инсталация (след factory reset) на Odexed Android 4.2 Jelly Bean ROM от тази тема в XDA. Въпросният ROM е root-нат и не би трябвало да има друга разлика с factory image-а на Google. Това може да се окаже важно. Възможно е повечето от проблемите да се явяват при ъпдейт до 4.2 през OTA или като се инсталира въпросният ROM без да се направи factory reset.

    Проблем с автоматичната яркост на дисплея
    Засегнати устройства: Nexus 7, Nexus 10

    Въпросният бъг е свързано главно с нестабилното ниво на яркост на дисплея при двата таблета на Google. Когато нивото на яркост при Nexus 7 е сложено на автоматично, дисплея осезаемо премигва, което е видимо и при стари версии на Android. Това говори за сериозен бъг в този аспект като цяло. При 4.2 нещата изглеждат най-силно изразени, като яркостта на дисплея се променя дори при нулева промяна в околната светлина.

    Тук нямаме възможност да коментираме, защото не разполагаме с въпросните устройства и не можем да потвърдим или отхвърлим наличието на този проблем.

    Проблем с Bluetooth свързаността
    Засегнати устройства: Nexus 7, Nexus 10 и Galaxy Nexus

    Явно притежателите на въпросните устройства изпитват сериозни проблеми с Bluetooth свъразността, по-специално с аудио слушалки. Звукът е непостоянен, има шум и връзката се губи много често. Освен това, има приложения за свързване на Bluetooth гейм контролери (Wii, Xbox), които вече не работят. Доста досаден бъг е и е странно как може нещо толкова просто като Bluetooth връзката да не работи коректно.

    Ние без проблем успяхме да свържем Galaxy Nexus с Bluetooth слушалки Nokia BH-604. Тествахме ги в продължение на два дни и нямахме проблем със звука, нито прекъсване на връзката.

    Рестартиране на устройствата/ Нестабилност на системата
    Засегнати устройства: Всички от линията Nexus

    Този бъг е наистина може би най-сериозният. Много потребители се оплакват от рестартиране на устойствата си докато стоят в режим на покой или при употреба на различни приложения (например Chrome браузъра). Някои от потребителите констатират подобрение, след като направят factory reset на телефона/таблета си.

    Изглежда собствениците на Nexus 10 са най-силно засегнати. Проблемът се изразява в напълно блокиране на системата по време на изпълнението на дадена задача. За евентуален причинител на това се спряга гледането на видео през YouTube приложението.

    Освен това при Nexus 7 и Galaxy Nexus (ъпдейтнати от 4.1.2 до 4.2) се наблюдава по-бавна работа на системата като цяло при превключване между приложения, анимации и други (т.нар Project Butter). Отново решение на този проблем за някои е factory reset. Притеснитеното в случая е, че има и много потребители, при което reset-a не помага.

    От AndroidPolice твърдят, че Galaxy Nexus страда и от:

    • безпричинно включване на дисплея
    • неточност от 3 до 10 мин в часовника, когато е настроен автоматично да взима информация за часа от мрежата на оператора
    • блокиране на приложения без явна причина за това и др.


    Това са доста сериозни проблеми. За междинен ъпдейт, какъвто е Android 4.2, той показва наличието на проблеми, допустими при пускането на сериозно обновление на операционната система (напр. Android 2.3 до ICS 4.0).

    Нашият Galaxy Nexus не страда от проблемите описани по-горе. Не е имало нито едно рестартиране на телефона, нито осезаема разлика в бързината на системата като цяло. Дисплеят не се е включвал сам, а часовникът е с точност до минута. Може би причина за това е чистата инсталация на Android 4.2 след factory reset.

    Батерията пада много бързо/ Бавно зареждане

    Засегнати устройства: Galaxy Nexus, Nexus 7 и Nexus 4

    Сред проблемите при Android 4.2 e и много бързо изхабяване на батерята. Като виновник за това потребителите сочат Google Play Services, NFC, както и Exchange акаунтите. Значително е намалено и времето в режим на готовност при Nexus 7, както и при Galaxy Nexus. Докато можете да си спрете NFC и настроите Exchange акаунтите си, към момента решение с бързото изразходване на батерията от Google Play Services няма.

    Като капак на всичко, някои собственици на Nexus 7 се оплакват от много бавното зареждане на таблета чрез стандартно зарядно. Все едно го зареждате чрез UBS на компютъра си. Проблемът е произволен – понякога се появява, понякога не. Според източника, възможно е операционната система да бърка дали е свързано за зареждане от компютър или контакт и да превключва в “slow charge mode” (което е за зареждане от USB на компютър).

    По отношение на израходването на батерията, при проведените от нас тестове, не установихме проблеми. Google Play Services изобщо не се появава в приложението за следене на батерията, а консумацията на всички останали е в рамките на нормалното. С едно зареждане спокойно може да се изкара 1 ден при нормална употреба на телефона – малко разговори, SMS, чат, браузване и слушане на музика.

    Зареждането от 0 до 100% е може би с една идея по-бавно от това при Android 4.1.2, където ставаше за около 1ч и 30 мин. При Android 4.2 това време е приблизително 2 часа.

    Lockscreen уиджети/ Приложението Камера
    Засегнати устройства: Всички от линията Nexus

    С Android 4.2 дебютираха и новите уиджети, които могат да се използват дори и без да сте отключили телефона си. Като всяко ново нещо и тук проблеми не липсват. Такъв проблем има с уиджетът, които се появява при слушане на музика чрез приложението Play Music на Google. Той изчезва, когато бъде пуснато друго приложение за музика (напр. Winamp), след което то се спре и се върнем към Play Music. Освен това, Play Music изчезва и от лентата с нотификации. Този проблем се оправя единствено чрез рестартиране на телефона.

    При камерата забелязваме още един дразнещ проблем. Когато телефонът се завърти от хоризонтално във вертикално положение или обратното има лаг около 3 секунди. Причина за това е, че целият дисплей се завърта, а не както в Android 4.1.2 само иконките в дясната част (за режим на снимане и светкавицата).

    И двата проблема се наблюдават при нашият Galaxy Nexus.

    Липсва месец Декември
    Засегнати устройства: Всички от линията Nexus

    Когато искате да добавите събитие (рожден ден или годишнина например) в приложението People за месец декември, той (месец декември) просто липсва. Просто целият месец липсва за всички години назад и напред. От Google знаят за проблема и се очаква скоро да бъде отстранен.

    Ние не сме изключение и също си нямаме месец декември. Очакваме го