Китайски производители на Android смартфони записват лична информация?

Лошо. По-лошо. Най-лошо… В мрежата се появи статия, според която китайски смартфони, тайно изпращат текстови съобщения до сървър в Китай. Според New York Times, служители по сигурността от Kryptowire, са открили предварително инсталиран софтуер (spyware), който е в състояние да следи къде ходи потребителят, с кой говори и дори какво пише като текстови съобщения.

New York Times пишат, че международните клиенти и потребители на еднократни или предплатени смартфони са най-засегнатите от въпросния spyware. Оказва се, че следящият софтуер работи на над 700 милиона смартфона, автомобила и други смарт устройства, включително в устройствата на BLU.

BLU са излезли с изявление, че вече са пуснали актуализация, за да пач-нат зловредния софтуер.

Софтуерът е създаден от шанхайската Adupt Technology и е считан като “функция“, а не уязвимост според вицепрезидента по продуктите Tom Karygiannis. Не е ясно, дали е проектиран да събира данни за рекламни цели ако е правителствена програма на Китай – да се използва за събиране на информация.

Освен за BLU, Adups доставят софтуер и за компании като Huawei и ZTE.

Според Adups, софтуерът е създаден за наблюдение на потребителите и никога не е бил предназначен за американските телефони. Все пак, устройства на BLU са засегнати, а те се предлагат на международните пазари и поне за момента, не е ясно колко серизно ще се окаже положението…

NYT казват, че софтуерът е разработен по искане на китайски производител, който е искал да съхранява регистър на обажданията и друга информация. Adups твърдят, че няма нищо злонамерено и искат да използват събраните данни единствено като поддръжка на клиентите.

Къде точно е истината – не е ясно. Изглежда, че фактите са, че има софтуер който може да следи, записва и изпраща всичко… За какви цели се използва – предстои да разберем.