Виновен ли е Apple за лошите условия за работа на своите доставчици?

    Колегите от the verge са попаднали на информация, според която Apple не полага необходимите усилия, за да осигури безопасността на хората, изработващи техните устройства. Изглежда, че Apple не е настоявал достатъчно за безопасни условия на работа в заводите на своите доставчици в Китай. Проблемът идва от конфликт между изискването на Apple за ниски маржове на печалба и необходимостта на доставчиците да намерят начин да отговорят на тези искания, като често в резултат жертват безопасността на служителите.
    В един случай, след експлозия в завод на Foxconn, причинена от алуминиев прах, Apple не е изискал да има достатъчно добра вентилация във всички заводи на своите доставчици, което е позволило по-късно случаят да се повтори в друг завод.

    Бивши изпълнителни директори от Apple анонимно са критикували политиката на компанията във връзка с нейните доставчици. Apple стриктно контролира своите доставчици, като изпълнителният директор на компанията, Tim Cook, активно участва в този контрол. Apple изисква от своите доставчици перфектни продукти и ниски маржове на печалба. Изпълнителни директори и организации за правата на работниците твърдят, че Apple не контролира условията на работа в степента, в която би трябвало да го прави. Бивш изпълнителен директор твърди, че лошите условия за работа съществуват, защото системата го позволява. Ако Apple каже на своите доставчици, че нямат друг избор, освен да подобрят тези условия, те биха го направили.

    Apple твърди, че работи по подобряване и следене на условията, като компанията е публикувала доклад, в който е разкрито, че някои от работниците са непълнолетни, а някои са работели принудително. През 2005 година Apple е започнал да проверява условията на работа, като проверките на компанията постепенно зачестяват. Не е ясно дали компанията би се отказала от някой от своите големи доставчици (какъвто е Foxconn), заради лошите условия за работа. Бивш изпълнителен директор на Apple е споделил: „Неспазването се толерира, ако доставчикът обещае да се постарае повече следващия път“. Бивши изпълнителни директори от Apple твърдят, че компанията е прекратила отношенията си с 15 доставчика от 2007 година. Това опровергава твърдението, че Apple не държи на спазването на правилата.

    От Foxconn отричат условията за работа в компанията да са лоши, въпреки доказателствата за противното. Спорно е доколко ефективни са мерките, които Apple взема за подобряване на условията за работа в заводите на своите доставчици, но компанията твърди, че вече има подобрения в условията в заводите, които проверява. Други технологични компании използват същите доставчици и са изправени пред същите проблеми, но те твърдят, че предлагат повече прозрачност и по-важното – прилагат по-малко натиск за намаляване на маржовете на печалбата.

    Печалбата на Apple за последното тримесечие е изключително висока. Дори и само част от написаните тук неща да са верни, това означава, че поне частично тази печалба се дължи на лошите условия, в които са работили хората, произвели устройствата, чиито продажби са довели до тази печалба. Вината за това е частично и на Apple, защото компанията не е направила необходимото за подобряването на условията на труд. Донякъде виновни са и потребителите, които се интересуват повече от устройствата и искат да ги получат на възможно най-ниска цена, без да се интересуват от условията, при които работят хората, които са произвели тези устройства.