Apple патентова система “shake to charge”

    Apple са подали заявление за издаване на патент в американската патентна служба. Въпросният патент описва зареждането на електронно устройство чрез електромагнитна индукционна система. Патентът е по-известен под името „разклати, за да заредиш“ (shake to charge).

    Електромагнитна индукция е производство на електрически ток в проводящ елемент, който се придвижва в магнитно поле. Това свойство е било използвано за генериране на електричество.

    Технологията, базирана на електромагнитна индукция, се използва от години за зареждането на малки устройства, ефективно използващи енергията – фенерчета, радиа. За производството на електричество в тези устройства обикновено се използва дебела намотка от медна жица като проводник, което увеличава размера на крайното устройство.

    Изобретението на Apple предлага използването на отпечатани намотки с един или повече подвижни магнити. Това е обратния вариант на стандартната конфигурация, при която се използва тежка медна намотка, движеща се около стационарен магнит. При системата на Apple магнитите се движат около платка, в която се намират намотките. По този начин се създава електромагнитна сила в намотките, която може да бъде използвана за генерирането на мощност.

    Основна част за функционирането на системата е създаването на печатните намотки. Apple твърди, че те могат да бъдат създадени по технологията, използвана за производството на модерните печатни платки. Печатни намотки могат да бъдат създадени при нанасянето на мед върху субстрат, като се създават трасета с формата на намотки или като избирателно се ецва медта от субстрата и се постигне същия ефект.

    За постигантео на необходимата мощност, печатната платка може да съдържа множество слоеве, върху които да има печатни намотки. Множеството слоеве могат да бъдат обединени чрез електрически свръзки, като по този начин се създава масив от намотки. Apple отбелязва, че масив от намотки може да бъде направен от купчина печатни платки.

    Магнит или няколко магнита могат да се движат свободно по продължение на печатните платки за генериране на електромагнитна сила в намотките. В единия от вариантите има тяло, което води магнитите, като лубрикант улеснява свободното движение.

    При движението на магнита през намотките, когато потребителят разклаща устройството или при стандартна употреба, се създава електрически ток. След преминаването му през електрическата верига, генерираният ток се съхранява в голям кондензатор или батерия, свързана към контролна верига.

    Цялото нещо може да бъде сложено в преносимо устройство. Специално е отбелязано, че iPod и iPhone устройствата на Apple са възможни кандидати. В момента нуждите от електричество на двете устройства са прекалено големи за електромагнитната индукционна система. Вероятно устройствата ще продължат да се захранват от електрическата мрежа или през компютър. Електронните компоненти, намиращи се в устройствата на Apple, стават все по-ефективни. Възможно е в даден момент индукционната система да може да осигури необходимото количество енергия за работата на тези устройства.