[Снимка] BlackBerry 10 на RIM идва. Дали не е късно?


    От RIM вярват, че новата платформа ще им донесе очаквания успех и усилено работят по окончателното и завършване. Знаете, че се очаква да излязат 6 устройства с BB10 и изглежда, че вече има изтекла снимка на първото с кодово име London.

    Снимката е на колегите от Blackberryitalia.it. На снимката се вижда изцяло тъч телефон, като за момента се знае със сигурност само, че е с HD екран с резолюция 1280х768 пиксела. Очаква се, новите BB10 устройства да са с доста сериозен хардуер, но засега няма повече информация по темата.

    Продажбите на BlackBerry телефоните не са такива, каквито бяха преди няколко години. Дали BB10 ще може да спаси RIM от поредното парче загубен пазарен дял?

    Дали обаче не е късно…?

    Знаете, че ситуацията около RIM никак не е розова. Компанията претърпя огромни загуби заради голямото забавяне на своя BlackBerry Playbook таблет (страхотен, но много закъснял с излизането си на пазара).

    I.

    Ситуацията до голяма степен се повтаря с излизането на първият им смартфон с новата BlackBerry 10 операционна система. След няколко отлагания, от RIM обявиха, че ще го представят в началото на 2013 година. След голямото пазаруване по време на коледните и новогодишните празници и след появата на Samsung Galaxy S III, Galaxy Note II, iPhone 5, Lumia 920 Pireview, шансовете на новия смартфон не са много обещаващи.

    II.

    BlackBerry телефоните се славят със своята сигурност. Ще си позволим да припомним думите на съ-изпълнителния директор на RIM през далечната за мобилната индустрия 2007-ма година (малко преди появата на първия iPhone):

    “Предстоящия старт на iPhone не е заплаха за RIM, а просто маркира появата на още един играч на смартфон пазара.”

    Само 5 години по-късно, нещата изглеждат съвсем различно. Apple не е просто мобилен телефон, а сред най-желаните от потребителите мобилни телефони. Това не е всичко обаче…

    По ирония на съдбата, изглежда, че именно iPhone, ще нанесе поредния удар на RIM, и то по отношение на сигурността. От techrepublic.com съобщават, че според IT лидери и експерти в индустрията, Apple вече са достигнали нивото на сигурност на RIM, като по този начин просто елиминират и последното им предимство за корпоративния сегмент.

    Още с излизането си през 2007-ма година, Apple бавно но упорито увеличава сигурността в устройствата си, добавяйки 256-bit хардуерно криптиране за информацията запаметена локално в устройството, widespread VPN поддръжка и лимитиран достъп на всяко приложение до файловете и хардуера в телефона. Не само сигурността в iOS устройствата се увеличила, но и съвременните MDM (Mobile Device Management) платформи са достатъчно сложни, за да предотвратят нежелано поведение от страна на потребителя като Jailbreak например. (повече инфо тук)

    BlackBerry 10 идва, но дали новата операционна система на компанията ще им помогне да запазят пазарния си дял или да го увеличи? Не е ясно. След I. и II., бъдещето определено не изглежда розово за RIM.