Apple патентова иновативен начин за трансфер на файлове между iOS устройства

  Apple изглежда, че от известно време има желание да направи споделянето на файлове между различни iOS устройства по-лесно. Бяха открити заявления за патенти от Apple, в които е описан трансфер на файлове или данни, управляван с жестове.

  На кратко за какво става въпрос? Apple е показал доста интересен начин за трансфер на файлове, като трансферът се управлява с жестове. Първоначално потребителят маркира файловете, които иска да изпрати към друго iOS устройство, което се намира в близост до него. Например, потребителят иска да прехвърли няколко файла от своя iPhone към своя iPad. Той накланя своя iPhone, както е показано на картинката, и файловете започват да се „изсипват” от телефона към таблета. Прехвърлянето на данните може да бъде съпроводено с анимация и звук. Например на телефона ще видим как файловете, които ще бъдат прехвърлени, сякаш под действието на силата на тежестта падат надолу и изпадат от устройството. На таблета може да има анимация, показваща как файловете постепенно се появяват. Прехвърлянето може да бъде съпроводено от звук като от изтичане на вода. Друга възможност е анимация, при която файловете се разтварят, подобно на разтворима таблетка. Тази анимация може да бъде съпроводена със звук на разтваряне на ефервесцентна таблета.

  Ето още малко подробности относно тези патенти, публикувани в Patently Apple:

  Решението на Apple започва със заявяването, че потребител може да извърши интуитивен физически жест с първото устройство, който след това ще бъде детектнат от един или няколко сензора за движение в устройството. Разпознатото движение стартира анимация, която има „физическа метафора”, където обектът изглежда, че реагира на сили от реалния свят. Първото устройство открива присъствието на второ устройство и се установява връзка за комуникация, която позволява трансфер на данни. По време на трансфера първото устройство може да анимира обекта, за да симулира напускането на обекта на първото устройство, а второто устройство може да анимира обекта, за да симулира влизането на обекта във второто устройство.

  При някои имплементации, в отговор на интуитивен жест, направен върху сензорна повърхност на първото устройство или от физически преместване на устройството, обект може да бъде прехвърлен или предаден към други устройства или мрежов ресурс, на база на посока или скорост на жеста.

  Конкретно въплъщаване на предмета описан в тази спецификация може да бъде имплементирано, за да се осъзнаят един или няколко от следните предимства: 1) Потребителите биха могли да прехвърлят файлове или други данни между устройства като използват интуитивни жестове комбинирани с анимации на база на физически метафори. 2) Потребителите биха могли да прехвърлят файлове към мрежа като използват интуитивни жестове и 3) Потребителите биха могли да предават файлове и други данни към други устройства като използват интуитивен интерфейс и физически жестове.

  Това изглежда като наистина интересна опция. До момента нещата, които Apple предлага на своите потребители, са направени така, че използването им да бъде съвсем лесно и интуитивно. Предполагаме, че ако компанията реши да използва подобни жестове в своите устройства, тя ще направи нещата добре и за потребителите ще бъде удоволствие да ги използват.