Apple представиха iPhone 14 и iPhone 14 Plus

iPhone 14 (6.1 инчов дисплей) и iPhone 14 Plus (6.7 инчов дисплей) са новите, уж “достъпни”, нови модели iPhone. Цените в САЩ стартират от 799 и 899 щатски долара. Обърнете внимание, че новият 6.7 инчовiPhone 14 се нарича “Plus” (не Pro), което е препратка към предходните модели на компаният до iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Да, не е Pro, Plus е. Apple държат да позиционират модела коректно – Pro моделите са си съвсем “друга бира”…

iPhone 14 и iPhone 14 Plus са със същата философия на дизайна, както при предходния iPhone 13 – плоски ръбове, алуминиев корпис и стъклен гръб позволяващ безжично зареждане. Предлагат се в няколко цвята – синьо, лилаво, полунощ, звездна светлина и разбира се Product Red (червено).

За разлика от новите iPhone 14 Pro модели – iPhone 14 и iPhone 14 Plus все още имат прорез на дисплеите, в който се намират сензорите на TrueDepth камерата. И двата смартфона имат Super Retina XDR OLED дисплеи с пикова яркост от 1200 нита, 2 000 000:1 контраст, поддържат Dolby Vision и True Tone технологиите. Единственото, което липсва на тези дисплеи е ProMotion технологията на Apple за динамично превключване на честотата на опресняване.iPhone 14 и iPhone 14 Plus са IP68 сертифицирани и би трябвало да издържат на дълбочина 6 метра за до 30 минути. Разбира се, не изпробвайте тези им възможности, защото Apple отново изрично са упоменали на сайта си, че мокрените смартфони не се признават за гаранционно обслужване.

Важен момент.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus използват Apple A15 Bionic чипсета на компанията. Да, същият чипсет като този в миналогодишните iPhone 13 Pro. Припомняне – Apple A15 Bionic има 6 процесорни ядра, 5 ядра за графичния ускорител и 16 ядра на Neural Engine (изкуствен интелект). Разликата е, че този път Apple са актуализирали вътрешния му дизайн, като са постигнали по-добри “топлинни характеристики”.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus имат обновена 12MPx основна камера с F/1.5 бленда, по-големи пиксели за по-добро представяне при слаба осветеност и подобрена стабилизация на изображението. Нова и по-добра е и предната TrueDepth камера – F/1.9 бленда. Цялата iPhone 14 серия поддържа новата Photonic Engine технология, подобряваща фотографията при слаба осветеност.

Използвайки комбинация от хардуер и софтуер, Photonic Engine на практика подобрява двойно снимките и видеата при ultrawide камерата, двойно при TrueDepth камерата и 2.5 пъти при основната камера.

iPhone 14 серията вече има двуядрен акселерометър, който може да засече и измери до 256G натоварване. Жироскопът също е подобрен – “висок динамичен диапазон”. Тези двете, позволяват създаването на нова функция “crash” – на практика смартфоните могат да свържат със службите за спешна помощ, ако собственикът попадне в автомобилна катастрофа например. За по-прецизна преценка на ситуацията са включени данни и от още няколко сензора – барометър открива промените в налягането на купето, GPS-ът следи за резки промени в скоростта, а микрофонът “слуша” за шумове от автомобилна катастрофа. Отново – мислено е…

Нова е функцията за помощ чрез сателит. Става въпрос за опция на новата iPhone 14 серия от смартфони, да се свързва директно със сателити за комуникационни цели в извънредни ситуации (разбирайте, когато наоколо няма WiFi или клетъчна мрежа). Спешната SOS помощ работи на открити места с малко дървета и позволява на потребителите да изпращат кратки текстови съобщения до службите за спешна помощ. Сателитната свързаност може да се използва и за споделяне на местоположение с приятели и семйство чрез Find My приложението. Услугата е безплатна за период от 2 години в САЩ и Канада.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus се предлагат в няколко версии според капацитета на вградената памет – 128GB, 256GB и 512GB. Поддържа се 15W MagSafe зареждане, докато бързото зареждане през Lightning кабел е 20W.

Предварителните поръчки на iPhone 14 и iPhone 14 Plus в САЩ, започват от 9 септември. На пазара ще бъдат малко по-късно:

  • iPhone 14 ще бъде наличен от 16 септември
  • iPhone 14 Plus ще бъде наличен от 7 октомври