Apple представиха iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са новите модели от най-висок клас на Apple. Въпреки, че бяха представени заедно с iPhone 14 и iPhone 14 Plus, те са по-богати на тема функции, предлагайки подобрения в камерите, по-бърз Apple A16 Bionic чипсет и други.

Също както iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са с 6.1 и 6.7 инчови дисплеи. Отново както при предшествениците си, те са с корпус от неръждаема стомана, текстуриран матов гръб, дисплей с керамичен повърхностен слой и IP68 рейтинг за защита от прах и вода.

Основните разлики на тема дизайн са две:

  • при камерите на гърба – малко по-големи лещи
  • в дисплея – вече няма толкова видим прорез за TrueDepth камерата

Разбира се, интересът на потребителите мигновено е грабнат от липсата на прорез за предната TrueDepth камера. Вместо прорез, Apple са преминали към така наареченият от тях “Dynamic Island” (динамичен остров). Представлява част от интерфейса в горната част на дисплея (подобно на остров, защото е заобиколен от дисплея), чието съдържание и функционалност са динамични (променят се според ситуцията).

Apple казват, че Dynamic Island обединява работата на софтуер и хардуер, като се адаптира в реално време, показвайки предупреждения, известия и различни други дейности според контекста и на мястото където е бил прореза при предходните модели на компанията. TrueDepth камерата с всичките сензори все още е “там някъде”, но заема по-малко място, а Dynamic Island ѝ помага да се слива с фона и по този начин потребителите се възползват от повече видима част от дисплея.

Dynamic Island може да показва потвърждения за плащане с Face ID, упътвания на карти, телефонни обаждания, информация и управление на музикалния плеър, таймери и други.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max идват и с нов Super Retina XDR дисплей с обновена и подобрена ProMotion технология, която позволява мечтания от много потребители Always On Display (AOD). AOD вече е факт, благодарения на новите възможности при опресняването на ProMotion дисплея – от 1Hz до 120Hz. Разбира се, важното в случая е 1Hz – при толкова слабо опресняване, дисплеят може да показва информация постоянно, без това да се отрази пагубно на живота на батерията. AOD може да показва времето, уиджети и активностите Ви.

Новост при дисплеите на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max е и подобренията при HDR яркостта – цели 2000 нита. На практика, на открито, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са с два пъти по-ярки дисплеи от предшествениците си iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max идват с нов чипсет – Apple A16 Bionic. A16 Bionic е разработен по 4 нанометров технологичен процес, носи подобрения в скоростта и енергийната ефективност. Разлика в чипсетите между отделните модели в една серия се случва за пръв път в историята на Apple. Обикновените и Pro моделите вече са с различен хардуер – разбирайте, че разликата (а и цената) между моделите в една серия започва да става малко по-голяма.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max имат нова 48MPx основна камера, обединяваща 4 пиксела в 1 по-голям пиксел, като по този начин позволяват навлизането на 4 пъти повече светлина. Технологията отдавна присъства в повечето Android смартфони на пазара и вече е налична и при iPhone.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max могат да снимат ProRAW снимки с пълните 48MPx. Оптичната стабилизация (Sensor Shit OIS второ поколение) допълнително подобрява камерите като намалява трептенето и разфокусирането.

Новата 12MPx ултраширокоъгълна камера има по-големи пиксели за по-резки изображения с повече дерайли и още по-добър макро режим.

Предната TrueDepth камера е с подобрена F/1.9 бленда и автофокус за по-добри селфита и видео разговори при слаба осветеност.

Apple A16 Bionic подобрява работата на Photonic Engine технологията при работа в среда със слаба осветеност. Всички камери (телефото, широкоъгълна и предна камера), предлагат двойно по-добри резултати при слаба светлина, а ултраширокоъгълната достига до 3 пъти по-добра производителност при слаба светлина.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max имат двуядрен акселерометър а до 256G и подобрен с по-висок динамичен обхват жироскоп. Благодарения на тях са новите функции за улавяне на автомобилна катастрофа и свързването със службите за спешна помощ (участват и още сензори – барометър за улавяне на промени в налягането на купето, GPS за резки промени в скоростта и микрофони за улавяне на шумове от автомобилна катастрофа).

Новост е и функцията Emergency SOS чрез сателит. Тя позволява на цялата iPhone 14 серия, да се свързва директно със сателити за комуникационни цели в извънредни ситуации (когато няма WiFi и клетки на мобилния оператор). SOS Emergency работи на открити места с малко дървета и позволява изпращането на кратки съобщения и споделяне на местоположение.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max имат и подобрен живот на батерията. Благодарения на енергоефективния A16 Bionic, и двата модела – според Apple – издържат с 1 час повече в сравнение с предшествениците си iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max се предлагат в няколко цвята – лилаво, сребристо, злато и черно. Цените в САЩ започват от съответно 999 и 1099 долара. Предварителните поръчки стартират на 9 септември, а по витрините – от 16 септември.