Apple представиха iPhone X с безрамков дизайн, Super Retina OLED дисплей и Face ID

Всички очаквахме анонса на новите iPhone-и. Можете да прочетете повече за iPhone 8 и iPhone 8 Plus на този линк, но най-интересното от събитието на Apple е iPhone X (произнася се “iPhone Ten”, като “десет”).

С две думи – изненади няма. iPhone X е точно това, което очаквахме да бъде. Един от акцентите пада върху новия Super Retina OLED дисплей с резолюция от 2436 х 1125 пиксела. Размерът е 5.8 инча, точно както се и очакваше.

iPhone X има рамка от неръждаема стомана, а на гърба има закалено стъкло. Както се досещате, стъклен гръб = безжично зареждане. И да, iPhone X поддържа безжично зареждане.

Power бутонът от дясно е издължен. Такива бяха и слуховете от доста време, но не се знаеше причната за това. Сега е ясна – със задържане на Power бутона, вече ще се стартира Siri. Промяната е наложителна, защото iPhone X вече няма Home бутон, който да активира Siri. Разбира се, можете да използвате и гласовата команда “Hey Siri”.

SiriОтново предвид липсата на Home бутон, iPhone X вече няма Touch ID сензор за пръстови отпечатъци. Вместо това, Apple са използвали технология за лицево разпознаване, която наричат Face ID. Осъществява се посредством TrueDepth камера система, която използва набор от сензори и софтуер, за да разпознае лицето на собственика си. Разчитането става в три измерения, което силно затруднява “залъгването” с обкновена снимка. Шансът, случаен човек да отключи Вашия iPhone X е 1 на 1 000 000, докато при Touch ID е бил едва 1 на 30 000. Face ID работи както през деня, така и нощем.

face-idiPhone 8 и се отключва по нов начин. Face ID работи с вдигането на смартфона и следи за лицето на собственика си. На практика, не правите нищо за да отключите смартфона – просто го вдигате и гледате към него (ако гледате встрани, няма да се отключи).

Не пропускай:  Видео показва как крадци обират Apple Store със стока за 27 000 долара

Промените из интерфейса, поради липсата на Home бутона са следните:

  • до началния екран стигате чрез слайд от дъното на дисплея, нагоре
  • до последно използваните приложения жестът е същия, но просто не го завършвате до горе. Спирате до средата и отпускате
  • Control Center се извежда със слайд надолу

Освен всичко друго, iPhone X надгражда iPhone 8 и iPhone 8 Plus, и на тема камери. Има две камери на гърба, подобни на тези в iPhone 8 Plus – широкоъгълна 12MPx (F/1.8) + телефото 12MPx (F/2.4). Новост в iPhone X е, че и двете камери имат OIS (оптична стабилизация на изображението). Налице е Portrait режима за снимане и нови ефекти в реално време, които Ви позволяват, да направите драстични и същото време прекрасно изглеждащи промени.

Ето и нещо любопитно. iPhone X може да прави Portrait снимки и с предната си камера. И ако се чудите как изобщо е възможно това, ще обясним… Заедно със селфи камерата се използва и TrueDepth камерата за лицево разпознаване и ето, че боке-то е налице.

iphone-8-2Apple не коментираха капацитета на батерията в iPhone X. Казаха обаче, че iPhone X ще издържа с 2 часа повече от iPhone 7. А това е добре. Даже е много добре.

Цената… Тук боли…

iPhone X ще струва 999 долара в Щатите за 64GB версия. Това го прави с цели 300 долара по-скъп от стандартния iPhone 8. iPhone X 256GB пък, ще струва 1149 долара. Предварителните поръчки започват от 23 октомври. Доставките стартират на 3 ноември.