Apple представиха новата iOS 14 на WWDC 2020

Apple представиха iOS 14 на WWDC 2020 събитието за разработчици. Показаха и някои от основните промени в нея. На практика, iOS 14 представлява най-голямата промяна правена в iOS някога. Това с което потребителите най-вероятно ще я запомнят, са новите App Library и Widgets (нови за Apple, защото много подобни са познатите App Drawer и Widgets в Android от самото създаване на платформата). Цялото събитие, можете да гледате по-горе. За акцентите – четете надолу.

App Library

App Library (библиотека с приложения) в iOS 14 е долу-горе като App Drawer (чекмедже с приложения) в Android. Начинът на използване обаче е малко по-различен…

С iOS 14, Apple позволяват на потребителите да “крият” цели екрани с по-рядко използвани приложения. След като вече има скрити “екрани”, най-десният екран на практика е App Library. Умната функционалност е, че на App Library екрна, потребителите ще виждат всичките си приложения (както в App Drawer на Android), но групирани по категории от Apple.

Widgets

Widgets (уиджети) са друга екстра в Android от самото създаване на платформата през 2008 година. С iOS 14, те вече са достъпни из началните екрани на iPhone.

Widgets към всяко приложение, са с различни размери и са налични в Today екрана. С iOS 14, Apple позволяват, те да бъдат добавяни към някой от началните екрани на iPhone, измежду останалите Ви приложения. Разбира се, направено е красиво и лесно за употреба.

Picture-in-picture за видеата в iOS 14

Друга полезна екстра, която също е налична в Android, е PIP (Picture-in-picture) функционалността в iOS 14. Видеата вече могат да застават върху приложенията, размерът на рамката може да бъде променян, като по този начин – може те да гледате видео, докато браузвате в интенет или сте в друго приложение.

App Clips

App Clips позволява бърз достъп до част от приложението, без да го сваляте от AppStore

App Clips функцията е бърз и базиран на карти фрагменти от приложения, които позволяват да получите достъп до малка част от всяко приложение, когато имате нужда от него и без да се изисква да го сваляте. Идеята до момента (включително) беше, да има приложение за всичко – приложение за поръчка на такси, приложение за плащане на кафе в Старбъкс и други. Сега, с App Clips, Apple предоставя нов и лесен начин за интеракция между бизнеса и клиентите. Примерът е, потребителите получават достъп до приложение за паркиране, без да са го свалили, като използват NFC маркер.

App Clips работи със Sign in With Apple за да създава автоматично акаунти и разбира се – използва Apple Pay, за да направи плащане. За да работи всичко коректно, Apple създават и нов формат QR код, който използва NFC, за да достъпи App Clips.

Siri с нов интерфейс и подобрения

Siri също получава ъпгрейди. Вместо да е на цял екран, гласовият асистент в iOS 14 ще се показва с малък овърлей в долната част на екрана. Ще получи и нови функции – изпращане на аудио съобщения например.

Аудио и FaceTime повикванията също са с промяна в дизайна. С iOS 14, те ще бъдат по-малко натрапчиви и вместо да заемат целия екран докато работите със смартфона, ще се появяват като pop-up прозорчета в горната част на екрана.

Translate app e новост, вградена в iOS 14.

В iOS 14 ще има вградена функция за преводи. Подобно на Google Translate, тя ще… Превежда от един език на друг. Потребителите ще могат да въвеждат текст или да диктуват текст, който ще може да бъде преведен между 11 езика – английски, мандарин, френски, немски, италиянски, японски, корейски, арабски, португалски и руски.

Messages също е с ъпгрейди

Messages приложението също не е подминато. С iOS 14, потребителите ще могат да пин-ват важните контатки и разговори най-горе и да продължават комуникацията с тях по-лесно. Има и нови опции с груповите чатове, включително “mention” (споменаване), “ping” и други.

Apple Maps

Apple Maps получава нови, курирани ръководства от компании като Zagat или AllTrails, за да дадат по-добри препоръки за нови места. Картите получават и готина поддръжка за колоездачите със специални указания за колоездачни алеи, стълби, пътища и други. Картите с фокус колоездене, ще бъдат обновени първо за Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан Франциско, Шанхай и Пекин. Има и нова EV Routing функция, която ще проследява текущото състояние на автомобила и ще насочва към съвместими станции за зареждане. Първоначалните марки автомобили с които работят Apple са BMW и Ford.

Car Play

Car Play получава поддръжка на пероснализирани уолпейпъри и нови категории приложения: приложения за паркиране, EV зарядни станции и приложения за бързо хранене. Добавят и поддръжка на NFC за CarKey.

CarKey

Apple представиха и CarKey – начин да отключите автомобила си безжично с iPhone. Новата функция е част от iOS 14 и работи с NFC. Първият поддържат автомобил ще бъде новият BMW 5 серия от 2021 гпдина, който ще бъде представен през следващия месец.

Веднъж щом се свързали iPhone или Apple Watch с автомобил който поддържа CarKey, за да го отключите – трябва просто да допрете Apple устройството до NFC рийдъра на автомобила (например дръжката на вратата). Ще бъдете помолени да се идентифицирате с Face ID или Touch ID, след което автомобилът ще се отключи. Процедурата е съвсем като при плащане с iPhone или Apple Watch.

Готина екстра е възможността, да споделяте достъпа до автомобила с други потребители през iMessage. Функцията ще се поддържа и на iOS 13.

iOS 14 ще бъде налична за сваляне през есента на 2020 година, вероятно с анонса на следващите iPhone 12 смартфони. Разработчиците вече имат достъп до нея, за да се възползват от новите възможности и да ъпдейтнат приложенията си.

iOS 14 ще работи на iPhone 6s и по-новите модели на Apple. Всъщност, точно каквито бяха и слуховете – iOS 14 ще работи на всички устройства, на които работи iOS 13.