Apple срещу Samsung – какво ще се промени и какво ще остане същото

    Решението на съда по делото между Apple и Samsung, нанася силен удар срещу Samsung, като в същото време изненадващо Microsoft (и Nokia) получават възможност. Американският съд реши, че Samsung преднамерено е нарушил патенти на Apple.

    Samsung се опитва да накара хората да повярват, че решението на съда ще има изключително негативно влияние върху потребителите. Според компанията, тя просто е включила в своите продукти съществуващите иновации.

    Изказванията на Apple са в другата крайност, което не е изненадващо. Компанията е доволна, че най-накрая е успяла да разкаже своята гледна точка. Тя твърди, че ценностите, а не патентите или парите, са били застрашени.

    Вероятно потребителите са тези, които ще пострадат най-силно от въпросното дело и резултата от него. iPhone, iPad са популярни устройства. Android устройствата също са изключително популярни. Пазарът печели от конкуренцията между двете платформи и между различните устройства, между които потребителите избират. На моменти Samsung наистина доста близко е копирал елементи от iOS. Но устройствата на Samsung са претърпели промени и са се развили от тези, които компанията е предлагала през 2010 година до сега. TouchWiz интерфейсът има собствен стил.

    Въпреки това, решението на съда, може да има както отрицателен, така и положителен ефект. Ако производителите решат да използват това решение като вдъхновение да създадат собствен стил, потребителите само могат да спечелят. Лично ние, намираме Samsung Galaxy S III за много подходящ пример за “едно ново начало” за Samsung. Можете да гледате нашето Samsung Galaxy S III видео ревю – Ново начало, за да научите всичко за устройството.

    Видът на TouchWiz доста се различава от този на чистия Android. За момента Android платформата не е обвинена в копиране на елементи на iOS. Това може да направи чистата платформа (без къстамизации) по-привлекателна за производителите.

    Междувременно очакваме повишаване на продажбите на Windows Phone устройства. Очакваме излизането на нова версия на мобилната платформа на Microsoft, която изглежда доста по-привлекателна от настоящата версия.

    Samsung смята да обжалва решението на съда. Все още предстои да се реши дали ще бъде забранена продажбата на устройства на Samsung. Решението по този въпрос се очаква да бъде взето на 20 септември. Голяма част от списъка с телефони, за които ще се реши дали да бъдат забранени, съдържа доста стари устройства. Друга част са получили ъпдейти на Android и TouchWiz UI и вече не съдържат нещата, които Apple не одобрява. Това означава, че вероятно ако се стигне до забрана на устройства, тя ще включва минимален брой устройства.

    Samsung е разпространил съобщение сред своите служители във връзка с решението по делото с Apple. Ето част от съдържанието на това съобщение:

    Първоначално предложихме да преговаряме с Apple вместо да идем в съда, тъй като те са един от нашите най-важни клиенти. Въпреки това, Apple продължи с делото и ние нямахме друг избор освен да заведем контра дело, за да предпазим нашата компания.
    Със сигурност сме много разочаровани от решението на Американския окръжен съд за Северния окръг на Калифорния (NDCA), за съжаление решението предизвика притеснение сред нашите служители, както и сред нашите лоялни клиенти.

    Ние вярваме, че клиентите и пазарът ще взимат страната на тези, чиито приоритет са иновациите, а не съдебните спорове, и ще докажем това без всякакво съмнение.