Apple ще платят 10 милиона евро на Италия, във връзка с тротлинг-а на iPhone

apple_patents_technology

През октомври 2018 година, Apple си навлекоха гнева на потребители, заради тритлинг-а в iPhone (сваляне на работата честота на процесорните ядра). Още тогава, компанията се оправда, че с новата версия на операционната система, те засичат “здравето” на батерията и ако последната не е добро здраве – те намаляват честотата на ядрата, за да предотвраятя изключвания на устройствата. Факт е обаче, че не споделиха тази подробност предварително, а чак след разрязяването на сигнала. Последствията бяха, че редица потребители са си сменили устройствата, вместо просто да сменята батериите (това решава проблема със забавянето).

Е, сега Apple загубиха обжалването към съда и ще трябва да заплатят 10 милиона евро глоба на Италия.

Не пропускай:  iPhone 12 смартфоните ще са без слушалки и зарядно в комплекта?

Ето как звучи заключението от съда (приблизителен превод):

“Заключението на съда е, че пропуските и недостатъчната информация за батериите на iPhone от Apple до декември 2017 година, водят до неправилна търговска практика по член 22 от Кодекса на потребителите, която пък е довела до грешки на потребителите и решение за покупка.”

Глобата от 10 милиона евро се състои от две части. Първите 5 милиона евро са същите, като наложената глоба на Samsung (подобно обвинение). Има и втора глоба от още 5 милиона евро, защото не са предоставили на потребителите съвети, как правилно да поддържат или подменят батерията на iPhone.