Apple спира делата срещу Motorola и Samsung. Иска по 5$-15$ за Android устройство.

    Apple не харесва Android. Всъщност, нещата са доста по-силни от това. Apple съди множество производители на Android устройства в различни части на света. В началото на миналата година Apple започна да води дела срещу Samsung, един от най-големите производители на Android устройства. В отговор на това Samsung също съди Apple в различни части на света. Apple води дела и срещи Motorola, още един от производителите на Android устройства. Научихме, че в Apple са изморени от множеството съдебни дела. Компанията е предложила на Samsung и Motorola да спре делата срещу тях, като Apple очаква да получава известна сума за всяко произведено Android устройство от тези компании. Сумата се очаква да бъде някъде между 5$ и 15$.

    Научихме, че Shin Jong-Kyun, CEO на Samsung, категорично е отказал да плаща лицензна такса на Apple за произвежданите Android устройства. Точните му думи са: “No compromise!” (Няма да има компромис). Съдебните дела, които Apple и Samsung водят са доста скъпи за двете компании. Samsung е увеличил бюджета си за съдебните спорове с Apple до 260 милиона долара за тази година. Първоначално компанията е планирала да похарчи през годината 200 милиона долара за тези спорове.

    Дали Apple и/или Samsung не използват съдебните спорове и като реклама? Все пак всяка седмица се появява нова информация за споровете между двете компании и те станаха доста известни с това, а както се казва “няма лоша реклама”.

    Microsoft от известно време получава от производителите определена сума за всяко произведено от тях Android устройство. Ако и Apple се договори с тези компании да получава сума за всяко Android устройство, цената на платформата може да стане доста висока за производителите. Възможно е това да доведе до леко увеличаване на цените на бъдещите Android устройства. Възможно е Android платформата да стане прекалено скъпа за производителите и те да се насочат към друга мобилна платформа, която да използват в своите устройства. Дали Microsoft няма да използва тази възможност и да направи Windows Phone по-привлекателна платформа, като по този начин привлече повече производители, които да използват WP в своите устройства.