Apple съди тийнейджър за комплекти за превръщане на черния iPhone 4 в бял

    Apple съди тийнейджър за това, че е продавал комплекти за превръщане на черния iPhone в бял. Компанията е завела дело срещу Fei Lam, тийнейджър от Ню Йорк. Fei Lam е купувал комплекти за превръщане на iPhone в бял от Foxconn (тайвански доставчик на Apple) и след това ги е продавал.

    След като се е свързал с Foxconn за необходимите части за превръщането на iPhone от черен в бял, Fei Lam е направил уеб сайта WhiteiPhone4now.com. Чрез този сайт то е събирал поръчки. Цената на комплекта за превръщане на iPhone в бял на цвят е била 300$. За сравнение цената на черен iPhone при сключване на двугодишен договор с AT&T или Verizon е 200$.

    Apple твърди, че Fei Lam е прибрал общо 130 000$. В тази сума влизат и парите, които е получил от Steve Wozniak, един от основателите на Apple (който изглежда също е купил от тези комплекти).

    В делото, което Apple е завел срещу Fei Lem, компанията твърди, че неговите родители са били и негови бизнес партньори и са окуражавали своя син да създаде предприятието.

    Като част от постигнатото споразумение, Apple е настоял да се издаде перманентна съдебна заповед, която да забранява на семейство Lam всякакви бъдещи продажби, компанията е пожелала още конфискация на всички приходи, които са имали от продажбите, възстановяване на съдебните разходи и допълнителни финансови глоби.

    След като пусна на пазара iPhone 4 през юни месец миналата година, Apple забави пускането на белия вариант до месец октомври, след това до пролетта на 2011 г.

    Източник: www.mobiledia.com