Apple: Въпроси и отговори за проблемите с данните за местоположението

    В резултат на проблемът, който възникна преди около седмица, свързан с появилата се информация, че Apple записва местоположението на iPhone и iPad устройствата, компанията е публикувала на своята уеб страница официално изявление по въпроса във формата на въпроси и отговори.

    1. Защо Apple следи местоположението на моя iPhone?

    Apple не следи местоположението на вашия iPhone. Apple никога не го е правил и не планира някога да го прави.

    2. Тогава защо всички са толкова притеснени от това?

    Доставянето на мобилните потребители на бърза и точна информация, свързана с местоположението им, като в същото време се запази тяхната сигурност и уединение, създаде някои много сложни технически проблеми, които е трудно да бъдат обяснени бързо. Потребителите са объркани, частично защото създателите на тази нова технология (включително и Apple) не са осигурили достатъчно информация за тези проблеми до сега.

    3. Защо моят iPhone записва моето местоположение?

    iPhone-ът не записва вашето местоположение. Той поддържа база данни от Wi-Fi hotspot-ове и клетки на мобилния оператор, които са около вашето текущо местоположение, някои от тях могат да се намират на повече от сто мили от вашия iPhone, за да помогнат на вашия iPhone бързо и точно да изчисли своето местоположение, когато трябва. Изчисляването на местоположението на телефон, като се използват единствено данните от GPS сателитите, може да отнеме няколко минути. iPhone намалява това време до няколко секунди като използва данни от Wi-Fi hotspot-ове и клетки на мобилния оператор, когато няма GPS сигнал (например в затворени помещения или мазета). Тези изчисления се извършват в реално време от iPhone-а, като се използва база данни данни от Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки, които данни се генерират от десетки милиони iPhone-и, изпращащи гео-тагнати местоположения от наблизо разположените Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки анонимно и криптирано до Apple.

    4. Тази база данни съхранява ли се върху iPhone-а?

    Цялата база данни е прекалено голяма, за да бъде съхранявана върху iPhone, за това ние сваляме подходяща част (cache) от нея върху всеки iPhone. Този cache е защитен, но не е криптиран, и се back-up-ва от iTunes, когато back-up-вате своя iPhone. Данните за местоположението, които са открити в iPhone, не представляват миналото или настоящото местоположение на iPhone-а, а местоположения на Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки, намиращи се в близост до местоположението на iPhone-а, и могат да се намират на повече от сто мили от iPhone-а. Планираме да престанем да back-up-ваме този cache със софтуерен ъпдейт, който ще излезе скоро (вижте секцията Software Update по-долу).

    5. Може ли Apple да локализира моето местоположение на база на моите данни за гео-тагнати Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки?

    Не. Тези данни се изпращат до Apple анонимно и криптирано. Apple не може да определи източникът на тези данни.

    6. Хората са открили данни от една година назад, които се съхраняват на iPhone. Защо моят iPhone се нуждае от толкова много данни, за да подпомогне откриването на моето местоположение днес?

    Тези данни не са данни за местоположението на iPhone-а, това е част от база данни (cache) с информация за Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки, която се сваля от Apple, за да помогне на iPhone-а бързо и точно да изчисли местоположението. Причината, поради която iPhone съхранява толкова много данни е бъг, който открихме и планираме да поправим скоро (вижте секцията Software Updates по-долу). Не смятаме, че iPhone-а трябва да съхранява данни за повече от седем дни.

    7. Когато изключа Location Services, защо моят iPhone понякога продължава да ъпдейтва своята база от данни за Wi-Fi и мобилни клетки от базата данни на Apple.

    Не трябва. Това е бъг, който планираме да поправим скоро (вижте секция Software Update по-долу).

    8. Какви други данни за местоположението Apple Събира от iPhone освен базата данни с Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки?

    Apple събира анонимни данни за трафика, за да изгради база данни с информация за трафика, чиято цел е да достави на потребителите на iPhone подобрена услуга за трафика през следващите две години.

    9. В момента Apple предоставя ли данни, събрани от моя iPhone, на трети страни?

    Ние предоставяме анонимни crash логове от потребители, които са избрали това, на други разработчици, за да им помогнем в debug-ването на техните приложения. Нашата система за реклами iAds може да използва местоположението като фактор при таргетирането на рекламите. Местоположението не се споделя с трети страни освен, ако потребителят изрично не одобри даването на текущото му местоположение на настоящата реклама (например, ако поискате да видите най-близкия до вас магазин от рекламата).

    10. Apple вярва ли, че сигурността на личната информация и личните данни са важни?

    Да, силно вярваме в това. Например, iPhone първи поиска от потребителите разрешение за всяко приложение, което иска да използва тяхното местоположение. Apple ще продължи да бъде един от лидерите в засилването на сигурността на личната информация.

    Software Update

    По някое време през следващите няколко седмици Apple ще пусне безплатен софтуерен ъпдейт за iOS, който:
    – намалява размерът на частта от базата данни с информация за Wi-Fi hotspot-ове и мобилни клетки, съхранявана на iPhone-а
    – спира да back-up-ва този cache
    – изтрива този cache изцяло, когато се изключат Location Services.
    При излизането на следващата главна версия на iOS, този cache ще бъде криптиран върху iPhone.