Apple печели дело срещу HTC за интелектуална собственост

    От www.reuters.com научаваме, че ITC в САЩ (Комисия за международна търговия) е отсъдила, че производителят HTC е нарушил два патента на Apple. Тази победа може да има много голямо въздействие върху бизнесът на HTC в САЩ.

    Решението може да доведе до забрана за продажба на продуктите на HTC в САЩ. Това може да стане, ако HTC не успее да открие начин да заобиколи проблемната интелектуална собственост. Друг вариант за HTC е да се опита да постигне споразумение с Apple. Но Apple може да откаже да даде лиценз (срещу такса) на HTC за използваната интелектуална собственост. А дори и да се съгласи, това ще означава, че HTC ще трябва да плаща още по-големи такси са всеки произведен Android продукт. Компанията вече плаща такса от 5$ за всяко произведено Android устройство на Microsoft.

    HTC наскоро купи S3 Graphics. Малко преди това ITC отсъди, че Apple нарушава патенти на S3. Доста вероятно е, това да е причината, поради която HTC е купил компанията. Тази придобивка ще даде коз на HTC при споровете с Apple.

    Android е най-разпространената мобилна платформа като всеки ден се регистрират по 550 000 нови устройства. Но Apple, Oracle и Microsoft постоянно нападат мобилната платформа. Oracle съди Google за нарушение на техните Java патенти. Apple съди производителите на Android устройства. Microsoft иска от производителите лицензни такси за произведените от тях устройства. Всички тези дела пречат на успеха на Android.