ARM преустановяват бизнес отношения с Huawei?

huawei-logo

Ударите към Huawei продължават с пълна сила. Този път идва от едно от най-опасните места за мобилното подразделение на китайската компания – ARM.

Първоначално се появиха слухове, че управата на ARM, е наредила на служителите си, да преустановят всякакви бизнес сделки, участия в технически обсъждания и предстоящи ангажименти с Huawei и дъщерните дружества на компанията, в съответствие с наложените наскоро търговски санкции от правителството на САЩ. Информацията е от BBC.

Защо това е от особено значение?

ARM са неотменна част от съществуването на смартфоните. Компанията е причината за съществуването на по-голямата част от мобилните устройства в света. Тяхните архитектурата и инструкции, са лицензирани от почти всички на практика в смартфон индустрията. Начинът по който “мисли” и “работи” всеки смартфон – на практика е технология на ARM.

ARM са отговорни и за проектирането на процесори и графични процесори. Техен дизайн се използва от почти всеки производител в света. С излючение на Apple, почти всеки производител на мобилни чипсети, използва лицензи за процесорните ядра и графичните ускорители, собственост на ARM. В това число са Qualcomm, HiSilicon (Kirin), MediaTek и Exynos.

Казано по-простичко, ако Huawei загубят ARM, те на практика не могат да създадат Kirin чипсетите.

Не пропускай:  Huawei P40 Pro. Смартфонът. Част 1

Развитието

ARM

AndroidAuthority са получили изявление от говорител на ARM по темата. Отговорът е бил следния (художествен превод):

“ARM спазват всички най-нови правила, определени от правителството на САЩ”

Това изявление, не потвърждава категорично съществуването на съобщението до служителите на ARM, да не коментират, да нямат бизнес контакти и да не поемат ангажименти към Huawei и дъщерните им дружества. В същото време – и не отрича съществуването на подобно съобщение.

Huawei

Говорител на Huawei е публикувал изявление по казуса с ARM (чрез TheVerge). Ето приблизителен превод на думите му:

“Ние ценим близките си отношения с нашите партньори, но разпознаваме натиска под който са поставени в резултат на политически мотивирани решения. Убедени сме, че тази ситуация може да бъде решена и нашият приоритет остава да продължим, да предоставяме технологии и продукти от световна класа на нашите клиенти по целия свят”

Тепърва ще разберем как ще се развият събитията около Huawei и подразделенията на компанията. Поне към момента, ситуацията изглежда доста зле за китайците.

От къде тръгва всичко?

Huawei са обвинени в заплаха за сигурността на западните държави, поради предполагаеми връзки с китайското правителство. Самите Huawei, отричат всякакви нарушения.