BBM Consumer Service спира на 31 май, 2019 година

BlackBerry Messenger си отива. Въпреки, че не е голяма изненада, все пак е тъжно донякъде. BlackBerry или по-скоро индонезийската компания Emtek, която си партнира с BlackBerry – обявиха деня в който ще спрат BlackBerry Messenger (BBM) и това ще е 31 май, 2019 година.

Всъщност, не е съвсем така…

Да, BlackBerry (или Emtek) наистина спират BlackBerry Messenger (BBM), но става въпрос за потребителската версия на приложението. BBM Enterprise (BBMe) за компании и организации ще продължи да функционира нормално.

bbm-logo-whiteА сега добрата новина.

BBM Enterprise (BBMe) ще стане достъпна за обикновените потребители, като компенсация за спирането на стандартния BlackBerry Messenger. Въпросната ентърпрайс версия, подобно на потребителската, ще поддържа групови разговори, гласови и видео разговори, опция за редактиране или изтриване на съобщения и други. Емотиконите, емоджитата и стикерите вероятно не са една от “екстрите” на бизнес приложението…

Къде е уловката?

BBM Enterprise ще бъде безплатна за 1 година, след който ще има абонамент за използване от 2.49 долара на всеки 6 месеца.

Какво мислим ние.

Ще бъде интересно, да тестваме BBMe. Тази версия на популярния месинджър винаги е била платена и основно насочена към корпорациите, така че – най-малкото ще видим, какви екстри е предлагала и все още предлага. Стига BBMe наистина да е толкова добър, колкото се очаква – тези 2.49 долара за 6 месеца (5 долара годишно), изобщо не би трябвало да са проблем…

BBMe ще може да се изтегли на всяко устройство, което работи с Android, iOS, Windows или macOS. Изпращачът и ще бъде end-to-end криптирано. Иначе казано, изпращачът и получателят на всяко съобщение, имат уникални кодове за публично/частно кодиране и подписване (супер защитена връзка). Въпросните ключове се генерират на устройство с FIPS 140-2 сертифицирана криптографска библиотека и не се контролират от BlackBerry.

История.

BBM е една от най-старите платформи за мигновени съобщения между потребителите. Research in Motion (компанията, която стоеше зад BlackBerry смартфоните), пробиха на мобилния пазар с няколко иновативни за времето си екстри – моментално получаване на мейли, BBM съобщения и супер-компресия на цялото съдържание на BlackBerry смартфона, което пестеше интернет. По “онова време”, скоростите на интернет връзката при смартфоните беше още 2G (или 2.5G) и получаването на различни файлове бързо и лесно, беше “мечтата” за всеки мобилен потребител. В наши дни, това е достъпно за всеки, но тогава – беше нещо изключително.