Излезе beta версия на BlackBerry Messenger Social Platform

    По време на BlackBerry DEVCON 2010 RIM обяви предстоящото излизане на BlackBerry Messenger (BBM) Social Platform. Сега официално излиза beta версия на BBM Social Platform. Разработчиците могат да започнат да добавят функции в своите приложения и да използват всички възможности, които предлага BBM Social Platform.

    С beta версията на BBM Social Platform предлага следните възможности на разработчиците:

    • Те имат могат да променят информация в профила на потребителя като статус, аватар и лично съобщение;

    • Могат да създават персонализирани области в профила на потребителя, с които да промотират наскоро използвани приложения или да съхраняват трофеи и постижения;

    • Да започват чат с приятели;

    • Да стартират комуникация между приложения във фонов режим през BBM за изпращане и получаване на команди – например действия в игра или други промени в състоянието на някое приложение;

    • Да започват файлов трансфер;

    • Имат възможност да споделят приложения със своите приятели в контактната книга.

    В beta версията на BBM Social Platform са включени симулатори на BlackBerry OS 5.0 и 6.0, които позволяват симулация на BBM комуникация между различни инстанции на симулатора. Това дава възможност на разработчиците да тестват точния работен процес и BBM интеграцията, които ще се случват при използването на реални устройства.

    Тази beta версия е предназначена само за Java разработчици. Скоро можем да очакваме излизането на BlackBerry WebWorks. При излизането на следващата beta (очакваме това да стане през април 2011 г.), BBM Social Platform трябва да включи пълна поддръжка на BlackBerry WebWorks платформата, което ще означава, че BlackBerry WebWorks приложенията ще имат достъп до същите API-та и функции, до които имат достъп и Java разработчиците.

    От BBM Social Platform страницата в зоната за разработчици на сайта на BlackBerry можете да свалите платформата.

    Източник: devblog.blackberry.com