Потвърдено: BlackBerry PlayBook ще може да използва приложения за Android 2.3

    Преди време се появи слух, че BlackBerry устройствата ще могат да използват Android приложения. По време на MWC представител на RIM обеща, че PlayBook таблетът ще има поддръжка на Android приложения пред колегите от gizmodo.com.

    Сега RIM официално обяви, че разшири своята екосистема за разработчици не само със собствен SDK, но и с два app layer-а, които поддържат BlackBerry и Android 2.3 приложения. Android приложенията могат да бъдат открити в App World. За да могат да бъдат използвани на PlayBook-а, разработчиците трябва да направят наново инсталационните файлове и след това да качат своите приложения в магазина за приложения. Ще има специална run-time среда в PlayBook за тях. Разработчиците на игри ще могат да използват Unity и Airplay за 3D моделиране и анимация.

    Съществуват доста малко приложения, направени специално за PlayBook. Осигуряването на поддръжка на Android приложения е голяма стъпка и може да доведе до наличието на хиляди приложения за BlackBerry PlayBook. Проблемът тук е да се накарат разработчиците да направят наново инсталационните файлове и да качат своите приложения. Интересно ще бъде да видим дали приложенията ще работят толкова добре върху PlayBook, колкото работят върху Android устройствата, за които оригинално са били създадени.

    Jim Balsillie, co-CEO на RIM, е отбелязал, че Android приложенията няма да работят толкова добре на PlayBook таблета, колкото приложенията, написани специално за него. PlayBook не поддържа Honeycomb, версията на Android, предназначена за таблети. Приложенията, направени за тази версия на Android, няма да работят толкова добре на PlayBook таблета, колкото тези, направени с SDK-ят на PlayBook. Това не би трябвало да бъде проблем при по-простите приложения, или за тестване на по-тежките приложения, но при използването на по-тежки приложения, разликата ще се усети.

    RIM включи поддръжка на Adobe AIR и WebWorks и ясно отбеляза, че таблетът ще може да работи с няколко типа среди за разработка. Хардуерът със сигурност ще успее да се справи с всичко, което разработчиците сътворят. Таблетът има двуядрен 1GHz процесор, 1GB RAM и 7-инчов екран с резолюция 1024х600 пиксела, 5MP камера на гърба, 3MP камера в предната част на устройството, WiFi, GPS, 3G (чрез Bluetooth tethering).

    Източник: www.intomobile.com