BlackBerry официално представиха Passport – смартфон за мобилни професионалисти

  Още един ден от натоварения с нови устройства септември и още едно официално представено такова – Джон Чен представи BlackBerry Passport. “Мобилни професионалисти” в заглавието Ви звучи малко префърцунено? На нас също. Но какво да се прави, Джон Чен и компания го казаха изрично и то доста пъти по време на цялата презентация. Изглежда доста се държи на това и е добре да се знае…

  И така, въпреки, че анонсът беше вчера, за устройството знаехме почти всичко от доста време. Да си припомним:

  Външен вид и хардуер

  BlackBerry Passport е с размер точно колкото на задграничен паспорт. Това е била целта на кандаците и оттам идва и името му. Passport определено има странна и ръбата форма с идеално квадратен 4.5 инчов дисплей с резолюция 1440 х 1440 пиксела и 453 пикселна гъстота.

  Под капака се крие Snapdragon 801 чипсет, клокнат на 2.2GHz на ядро, 3GB RAM и 32GB вътрешна памет.

  Основен акцент в устройството е огромната 3450mAh батерия, която според компанията, би трябвало да издържи цели 30 часа работа с устройството. В случай, че това се окаже така – имаме победител в тази категория.

  За пръв път в историята си, BlackBerry обръщат сериозно внимание на камерата в свой смартфон. Passport има 13MPx основна камера с OIS (оптична стабилизация на изображението) и е способна да снима видео с 1080p при 30/60 кадъра в секунда.

  И така, стигнахме до иновацията – клавиатурата

  Passport е продукт на BlackBerry и канадците са се постарали това да личи. На разположение е огромна триредова хардуерна QWERTY клавиатура, комбинираща удобството от натискане на физическите бутони и жестовете (слайдовете) от сензорните клавиатури в BlackBerry Z10/Z30. На практика, в клавиатурата на Passport има допълнителен слой, благодарение на който изпълнявате жестовете. На видеото по-долу, можете да видите как точно работи всичко това.

  Ще Ви припомним, че при Z10/Z30 за да допишем дума предсказана от устройството, първо тя се появява върху самата буква и после трябва просто да слайднем нагоре от самата буква (вижте ревюто ни на BlackBerry Z30). При Passport с хардуерна QWERTY това няма как да се случи и предсказаната дума се изписва на екрана над клавиатурата. “Дописването” отново е със слайд, но в частта на клавиатурата намираща се под думата, която искате да напишете. Странно е, но точно тази реализация на “дописване” можете да видите при изцяло софтуерната клавиатура на LG G3. Естествено, първоначалната идея с приплъзването е на BlackBerry, после LG изглежда се вдъхновиха от това, а сега пък BlackBerry взаимстват от LG или поне така изглежда… (все пак при физическа QWERTY те нямат и кой знае какъв избор). Объркващо е, нали?

  Операционна система и приложения

  BlackBerry Passport идва с версия на операционната система 10.3 и на практика е първото устройство с тази версия на пазара (официално, като не броим лийковете за Z10, Z30…).

  Готин ъпгрейд спрямо предходната BB 10.2.1 версия на операционната система има в HUB-a. Става въпрос за така наречената “Instant Actions” функция. На практика, тя позволява на потребителите да управляват известията в целия хъб (маркиране, изтриване и други), без да го напускат, чрез натискане на малки иконки в дясната част на екрана.

  Може би най-голямото предимство на BB 10.3 е наличието на Amazon пазара за приложения. Разбира се, става въпрос за Android приложения, които ще можете лесно да инсталирате на смартфона си. Отново разбира се – не хранете големи надежди за безпроблемна работа с тях (дано да грешим)..

  Всъщност, не е изключено да работят добре. Налице са доста по-сериозен хардуер и според информацията до момента SDK-то на BB10.3 включва Android runtime API Level 18, което пък означава поддръжа на Android 4.3 Jelly Bean приложения. Едно е сигурно, добре е, че отделят създадените за BlackBerry 10 приложения в BB World от Android приложенията в Amazon маркет.

  BlackBerry Assistant – “Built for work”

  BlackBerry представиха и своя виртуален асистент. Въпреки, че няма гръмко име като Siri или Cortana, той би трябвало да разпознава Вашите команди, независимо дали ги говорите или пишете. Нещо повече, той разпознава дали му говорите или сте в автомобила и Ви отговаря с глас, а в случай, че му пишете – тактично Ви изписва отговора на екрана. Добре пипнато, няма спор. Между другото, този начин на работа е като при Cortana. Виртуалният асистент може да се използва за работа с личния и служебния мейл, контакти и календари, като достъпва дори информация запаметена в защитената памет на BlackBerry-то Ви.

  Стигаме и до цената

  Джон Чен беше казал цена от 599 щатски долара и това е точно така. BlackBerry Passport струва точно 599 долара в Щатите, без договор с мобилен оператор. Почти се оказахме прави, като очаквахме цена от 599 евро за Европа. Оказва се, че във Франция и Германия, Passport ще се продава на 649 евро. В случай, че това се окаже цената и за България – очакваме цена от 1300лв.

  В крайна сметка, BlackBerry Passport ни хареса. Иновативна клавиатура, страхотна батерия и огромен екран за работа. Единственото, което ни притеснява е цената, но какво пък – ще изчакаме “да пипнем” и ще Ви кажем какво мислим по въпроса.