BlackBerry 10. Какво ново от BlackBerry World 2012?


    Надяваме се, да сте си отпочинали добре през последните няколко дни, защото в мобилната сфера продължават да се случват най-различни нови и интесни неща.

    В края на миналата седмица, в интернет се разпространи клипче показващо флашмоб в Австралия представляващ група от хора пред магазин на Apple и всички носещи табели с надпис ” wake up” (събудете се). Авторът на видеото е Blunty.


    Естетвено интернет обществеността веднага обвини Samsung, особено след множеството им рекламни кампании, осмиващи и подиграйки се с iPhone потребителите, неависимо дали са на опашка пред магазините или пък оприличавайки ги като стадо овце. Samsung отрекоха да имат нещо общо със случая.

    Оказа се, че не са били Samsung. Няколко дни по-късно стана ясно, че зад въпросната кампания стоят RIM (производителите на BlackBerry). Странно нали?

    Първата реакция, разбира се, беше недоуменние. Откъде накъде точно RIM ще казват на Apple да се събудят.

    Целта на RIM, явно е била просто да предизвикат вниманието на обществеността върху себе си. Ексериментът се оказа успешен а за няколко дни, се говореше именно за това. Скандалното видео и допълнителната информация относно източника обиколиха света два пъти – веднъж с видеото на Blunty и втори път с информация, че именно RIM стоят зад цялата афера.

    Оказа се, че има и за какво да желаят да привлекат вниманието към себе си. Ето за какво иде реч..

    Вчера, 1 май, на конференцията BlackBerry World 2012, RIM представиха прототип на своя първи BlackBerry смартфон под новата им операционна система BlackBerry 10.


    Напомняме ви, че там също има интересна история… За пръв път видяхме операционната система в PlayBook таблета на компанията и носеше името QNX. По-късно от RIM я преименуваха на BBX, но не им се получи. Съдебни спорове принудиха канадците да сменят името и оттогава е BlackBerry 10.


    Всъщност, новата операционна система никак не е зле. Някой от интересните нововъведения са:
    1. Приложенията работят във фонов режим през цялото време. Преминаването от едно приложение в друго е плавно и красиво.

    2. Софтуерната QWERTY клавиатура е приятна и има персонализиран word seggestions (предсказване на думи) според потребителя. Много приятно е и избиране на дадено предложение, чрез приплъзване на думата към екрана.


    3. Интересни и нови възможности на камерата. На практика, можете да изберете част от снимката и да превъртате фреймове докато изберете най-подходящия за целта Ви. И да – в този режим, камерата започна да прави снимки преди да натиснете спусъка.


    4. Демонстрация на Citrix Receiver на BlackBerry 10 Dev Alpha и PlayBook. Еволюцията на възможностите на BlackBerry Enterprise Server (BES) – Mobile Fusion