Apple може да се превърне в мобилен оператор?

    Много хора очакват следващото голямо нещо, което ще представи Apple, да бъде следващия iPhone. Whitey Bluestein, който се занимава със стратегии в мобилните технологии, твърди, че компанията може да развие дейност като мобилен оператор. Той смята, че Apple притежава всичко необходимо, за да се превърне в доставчик на безжична услуга. Отбелязва също, че компанията подала заявление за патент на мрежова архитектура. Заявлението е подадено през октомври 2006 година, а през есента на 2011 година е допълнено.

    Наскоро Whitey Bluestein сподели, че Apple ще предложи на потребителите на iPhone активация, данни и международни roaming планове през своя iTunes магазин. Предполага се, че компанията ще предложи на своите потребители още пренос на глас, данни и текстови съобщения, като предложенията ще бъдат алтернатива на предложенията на мобилните оператори.

    Това, което най-силно спира Apple да се превърне в мобилен оператор, са големите суми, които мобилните оператори плащат на Apple за всеки продаден iPhone. Според Bluestein това е малка пречка за Apple. Компанията притежава милиарди и може да ги използва, за да финансира подобна инициатива по всяко време.

    Накрая, нека споменем и идеите на Steve Jobs още от 2006-та година (годината на първото подадено заявление за патент за мрежова архитектура) за собствена мобилна мрежа, която да замести мобилните оператори. Имайте предвид още и обявата за работа от Apple за iOS телефонни софтуерни инженери. Нещата определено могат да станат доста интересни още тази година.