BOB е модулен смартфон с блокчейн и две операционни системи

BOB (Blok on Blok) е първият в света модулен смартфон с blockchain. Разработен е от Pundi X, които са една от големите децентрализирани мрежи за продажба на криптовалута. Компанията има собствен XWallet крипто портфейл и XPOS устройства (точка на продажба) за покупка / продажба на криптовалути. На практика, BOB предлага, изцяло децентрализирана екосистема с абсолютен контрол на потребителите над данните си.

Друг важен акцент в BOB е, че той е “модулен” смартфон. Идея, която имаха Google преди няколко години, но за съжаление изоставиха. Благодарение на тази си екстра, BOB може да бъде персонализиран от потребителите с допълнителни компоненти, които ще се предлагат от уебсайта на компанията-производител.

BOB работи с две операционни системи – Function X OS и Android 9 Pie.

Function X e операционната система с отворен код. Предвид, че използва blockchain екосистемата, всяка задача на смартфона, независимо дали е изпращане на текст, обаждане или браузване в мрежата, е криптирана и се случва в децентрализирана мрежа. Простичко казано – с BOB потребителите, би трябвало да могат да разчитат на абсолютна сигурност. Всеки BOB смартфон е “node” и е част от цялата Funcion X блокчейн система.

Освен като смартфон с Function X OS, BOB може да работи и в режим със стандартен Android 9 Pie.

Хардуер

BOB има 4.97 инчов AMOLED дисплей, а под капака се намира Snapdragon 660 чипсет от Qualcomm. На разположение са 6GB RAM и 128GB вградена памет. Потребителите могат да разширят вградената памет с microSD карти, като се поддържат такива до 512GB. Батерията е 3300 mAh, поддържа се безжично зареждане, има 3.5mm жак за слушалки, NFC, Bluetooth и разбира се – може да работи с две nanoSIM карти. BOB има 48MPx основна камера с F/2.0 и 16MPx селфи камера с F/2.2 бленда.

Цената на BOB на 599 USDT (криптовалута, приравнена към щатския долар). До 14 декември, има предварителна поръчка с 10% отстъпка, което прави 539 USDT. Може да се поръча през през XWallet приложението (криптопортфейл), като доставките ще започнат през Q1 на 2020 година.