Китай ще принуди гражданите, да предоставят биометричните си данни от лицевото разпознаване на правителството

Оказва се, че може да има ново правило в Китай. Според информация от Channel News Asia, всеки китайски гражданин, който активира нов смартфон, ще трябва да регистрира лицево разпознаване, като данните ще бъдат предоставени от мобилния оператор, към правителството. Нещо повече, правителството може да изисква от потребителите, да обърнат глава настрани и да мигнат по време на сканирането. Данните, ще бъдат обвързани с истинските имена на потребителите и ще бъдат на разположение на правителството.

Планът за сканирането и запазването на биометричните данни, е част от инициативата на Китай, да свържат имената на гражданите с тяхното онлайн присъствие. До момента, регистрацията на нова услуга от мобилен оператор или дори регистрация във Weibo са изисквали единството име и доказване на самоличността. Оттук нататък, ще бъдат добавени и биометрични данни (лицево разпознаване).

Не пропускай:  [PR] Nokia 5.3 вече е в България, разполага с няколко нововъведения за своя ценови клас

Китай наричат този мандат “portrait matching”, а причината – “защита на законните права и интереси на гражданите онлайн”. Дали лицата на потребителите ще се използват и за други цели, като например с AI софтуер за наблюдение на китайските граждани, не е ясно.