[CES 2012] RIM представи PlayBook OS 2.0

    RIM официално представи PlayBook OS 2.0. PlayBook OS 2.0 включва native email клиент, както и contacts и calendar приложения. RIM е направил и някои промени в изгледа, включил е нова версия на BlackBerry Bridge и е добавил в уеб браузъра опция reading view. Колегите от the verge са разгледали PlayBook OS 2.0. Ето какво споделят:

    Началният екран е променен, включена е опция за подреждане на приложенията с drag-and-drop, както и папки. Както и при iOS, ако задържите иконката на дадено приложение, а след това я влачите и я пуснете върху друга иконка, ще се създаде папка, в която ще бъдат поместени и двете иконки.

    На RIM му трябваше повече от половин година, за да сложи native email клиент на своя PlayBook таблет. Новото Messages приложение е място не само за email-и, но и за съобщения от LinkedIn и Twitter. Директни съобщения от Twitter могат да бъдат получавани и изпращани от самото приложение. Все още няма интеграция на Facebook.

    Плъзгането на пръста от горния ръб надолу отваря мултитаскинг лента за Messages приложението, която позволява на потребителите да държат множество чернови на email-и отворени, като в същото време имат достъп до своята входяща поща. За момента потребителите не могат да отварят множество email съобщения в отделни tab-ове, тази опция е възможна само за черновите (drafts). При писането на email се отваря богат текстов редактор, който поддържа различни шрифтове, списъци и цветове. Клавиатурата включва контекстуални подсказки, които познават думата, която бихте искали да напишете преди да сте написали и една буква. Автоматичните корекции също са по-добри. Включени са и познатите BlackBerry shortcut-и като двоен space за точка и други.

    Новото contacts приложение събира информация от всички email акаунти, от LinkedIn и Twitter, като свърза контактите от различните профили по email адрес и по други признаци. Информацията от профила от LinkedIn се събира директно в приложението, като можете да видите общите приятели в отделен екран. Друг tab, който е разположен в дясно, показва предстоящи и минали събития, които сте споделили с конкретния контакт, като има връзка към новото calendar приложение.

    Приложението calendar също за първи път се появява в PlayBook OS 2.0. Ангажиментите се преподреждат с drag-and-drop, поддържа онлайн календари от Google и други. Приложението се свързва с contacts приложението. Когато промените времето на дадено събитие, останалите участници в събитието могат да бъдат уведомени автоматично.

    Операционната система ще достигне до потребителите през месец февруари заедно с новата версия на приложението BlackBerry Bridge, която е по-бърза от настоящата такава. BlackBerry телефоните могат да бъдат използвани като дистанционно управление за PlayBook таблет. В режим на презентация можете да управлявате PowerPoint презентация, която показвате на таблета, от своя смартфон. Почти цялото съдържание на BlackBerry устройствата, което се вижда, като уеб страници, видеа, снимки, документи, сега може да бъде отворено отдалечено на таблета чрез нова опция в universal menu.