Трябва ли да имат смартфоните четириядрени процесори и ще усетим ли разлика?

    Попаднахме на доста интересна статия на колегите от pocketnow.com. Те смятат, че всеки нов телефон, който ще бъде представен по време на MWC тази година, ще има NVIDIA Tegra 3 процесор или друг четириядрен процесор.

    Доколко устройствата с четириядрени процесори са по-бързи от тези, с двуядрени процесори? В направен benchmark тест резултатът на LG X3 е около два пъти по-добър от този на Galaxy Nexus. И двете устройства имат близки характеристики и екрани с еднаква резолюция. Резултатите от benchmark тестовете са донякъде показателни, но по-важно е реалното потребителско изживяване. За съжаление това е нещо, което не може да се измери и по-тази причина използваме benchmark тестовете.

    От многото ядра няма ли да се скъси живота на батерията?

    Колкото повече ядра има, толкова по-малко време инструкциите ще чакат на опашка, за да бъдат изпълнени, което означава, че изпълнението им като цяло ще отнема по-малко време. При безкрайно много ядра, изпълнението ще отнеме безкрайно пъти по-малко време, отколкото при едно ядро, като в този случай няма да е необходимо почти никакво електричество за работата на едно ядро. От друга страна, колкото повече ядра има, толкова повече енергия е необходима. Не увеличаването на броя на ядрата спестява електричество, а технологичните новости, увеличената скорост на изпълнение, по-малкият размер на използваните полупроводници.

    Tegra 3 не е истински четириядрен процесор

    Настина Tegra 3 не е истински четириядрен процесор. Той има пет ядра. Защо тогава го наричат четириядрен? Петото ядро е различно от останалите. Неговата задача е да обработва IDLE операциите. Когато не използвате своето устройство, четирите ядра се изключват. Тогава допълнителното пето ядро се включва и изпълнява задачите, работещи във фонов режим. Това ядро работи по-бавно от четирите основни ядра, но използва по-малко електричество.

    За операционната система

    Някои потребители смятат, че устройствата с Apple iOS работят по-гладко и бързо от Android устройствата с подобни характеристики. Apple са положили много усилия за интерфейса на своите устройства. Когато потребителят докосне екрана, всичко друго спира, докато реакцията на потребителския интерфейс бъде изпълнена. По този начин потребителите остават с впечатлението за голяма бързина. Процесорът във въпросния период от време изпълнява само задачите на потребителския интерфейс. Всичко, изпълнявано във фонов режим, спира и изчаква да бъдат изпълнени действията на интерфейса.

    При Android устройствата задачите на интерфейса нямат предимство пред останалите задачи. Някои потребители смятат, че устройствата lag-ват, въпреки, че те реално изпълняват задачите по-бързо от iOS устройствата. Задачите при Android се изпълняват по-бързо, защото те не се налага да изчакват задачите на интерфейса, както се случва при iOS. Въпреки това, потребителите остават с впечатлението, че нещата при Android се случват по-бавно. Решението на този проблем при Android е използването на процесори с повече ядра в устройствата.

    Ще има ли значение, ако се използват повече ядра?

    Потребителите ще усетят увеличаване на скоростта и на цялостната производителност на устройствата. Въпреки това, пак може да се наблюдава lag-ване понякога, което се дължи на факта, че задачите на потребителския интерфейс не се изпълняват с приоритет и може да се налага да изчакат изпълняването на други задачи.

    При мултимедията повечето ядра ще доведат до по-гладко видео, по-ясна графика, по-добри игри, повече реализъм. Тук повечето ядра би трябвало да окажат съществено влияние.

    При сърфирането в интернет се очаква потребителите да забележат леко забързване при повече ядра, при email-а няма да има разлика.