DoCoMo и Samsung ще си партнират в производството на мобилни чипове, ще конкурират Qualcomm

    Qualcomm произвежда 80% от baseband-компонентите в света. Става въпрос за чиповете, които се използват в мобилните телефони и с тяхна помощ телефоните се свързват към мобилната мрежа. Няколко компании са се обединили, като искат да намалят монополната позиция на Qualcomm в тази сфера. Те ще вложат 390 милиона долара. Над половината от сумата ще бъде вложена от японския мобилен оператор NTT DoCoMo. Освен него, в проекта ще участват още Samsung, Fujitsu, NEC и Panasonic.

    Qualcomm предлага на своите клиенти чипове, осигуряващи мобилна свързаност. NVIDIA и Intel също се надяват да могат да предложат такива чипове на своите клиенти в близко бъдеще. Samsung произвежда собствени процесори за смартфони и таблети, но компанията разчита на външен доставчик за baseband чипове. Ако компанията започне да произвежда собствени чипове, осигуряващи мобилна свързаност, тя ще може да предлага цялостни платформи.

    За момента няма опасност компаниите да изместят Qualcomm от лидерската позиция при производството на baseband чипове. Тяхната цел е да намерят конкурент на Qualcomm, което би трябвало да доведе до намаление на цените на въпросните компоненти в някаква степен.

    Qualcomm като почти единствен производител на baseband чипове диктува и развитието на пазара. Компанията разглежда нивото на развитие на целия пазар и на база на него предлага своите продукти. От друга страна, японският мобилен оператор NTT DoCoMo е доста напреднал и иска първи да използва новия безжичен стандарт LTE-Advanced. В този случай Qualcomm забавя иновациите на NTT DoCoMo. Започната съвместна дейност с останалите компании може да осигури на мобилния оператор значително по-бързо използване на тези нови технологии.