Ето какво се крие зад #BeautyGate в iPhone XS и iPhone XS Max

снимка: TheVerge

Освен #ChargeGate, новите iPhone XS и iPhone XS Max се сдобиха и с още един “gate” – това е #BeautyGate. Потребители в мрежата установиха, че камерите на двете нови ябълки някак “изглаждат” кожата при снимане. Ефект, подобен при “beauty” режимите на снимане в други марки смартфони. Простично казано, снимките от iPhone XS и iPhone XS Max правят потребителите по-красиви отколкото са всъщност. Звучи абсурдно и то не защото е изключено да има добавен филтър, а просто защото е “gate” или оплакване.

Сега, Sebastiaan de With, създател на Halide камера приложението за iPhone, има теория по въпроса. Той се е разровил в софтуера на камерата и смята, че въпросното “изглаждане” или “подобряване” или “разкрасяване” на кожата се дължи на два фактора – HDR технологията, която предоставя по-добра светлина и фактът, че iPhone XS и iPhone XS Max правят снимки с по-високо ISO (чувствителност), което увеличава шума.

“iPhone XS обединява експозицията, намалява яркостта при светлите участъци и намалява тъмнината в сенките. Детайлите остават, но губейки локалния контраст, се възприемат по-малко остри. На снимката по-горе, кожата изглежда по-гладка, просто защото светлината не е толкова сурова.

След като тествахме iPhone XS с iPhone X, установихме, че XS използва по-висока скорост на затвора и по-високо ниво на ISO. С други думи, снимките се правят много по-бързо, но за сметка на шума…

Този шум трябва да бъде премахнат по някакъв начин и тук идва цената, която се заплаща за това – намаляването на шума, премахва някои детайли и намалява контраста.

За да се докаже, че няма специално добавен филтър за омекотяване на кожата, Sebastiaan de With показва, че същият ефект се прилага и на други места – например върху лимон.”

И така. Оказва се, че камерите на iPhone XS и iPhone XS Max нямат специално добавени филтри. Apple се опитват да увеличат качеството на снимките, като след това премахват шума, което пък води до този ефект. Премахването на Smart HDR режима на снимане, би трябвало да “поправи” проблема. Разбира се, снимките ще започнат да изглеждат по-реални, но пък – няма да са толкова хубави. Вие избирате.

Не пропускай:  Преодоляха "Attention Aware" защитата във Face ID