Европейските регулаторни органи, може да принудят Apple да се откаже от Lightning порта

Европейските регулаторни органи, същите които глобиха Google с 5 милиарда долара, може да принудят Apple да се хомогенизира с останалите смартфони и да премахнат Lightning порта на iPhone.

Към момента, всички смартфони с Android, използват microUSB или USB Type-C порт за зареждане. Но това, невинаги е било така…

Преди години, някои производители на устройства, използваха свои зарядни устройства със свои, собвстени стандарти. От една страна, това създава неудобство на потребителите, а от друга – не е екологично, защото увеличава отпадъците.

В резултата на това, през 2009 година, ЕС прокара “Меморандум за разбирателство” между големите играчи в смартфон индустрията. Подписването на този Меморандум за разбирателство, изрази доброволно намерението, да се хармонизират зарядните устройства при новите модели (от 2011 година).

Не пропускай:  iPhone през 2019, ще запази Lightning конектора и ще бъде със същото, бавно, 5W зарядно

Samsung, Huawei и Nokia са подписали меморандума. Apple също са го подписали… Оказва се обаче, че сега – 2018 година, всички Android смартфони са почти унифицирани, докато моделите на Apple все още използват Lightning порт.

ЕС не са доволни от ситуацията и тепърва ще стане ясно, как точно ще реагират спрямо Apple. Не е изключено, да принудят компанията да изостави Lightning порта, за сметка на новия USB Type-C порт.

чрез AndroidAuthority