Google плащат милиарди на Apple, за да бъдат търсачка по подразбиране в iPhone

Apple-Google-search-iOS

Google и Apple са заклети конкуренти в технологичната сфера, но… И си партнират. На практика, те са “frenemy”, като наименованието идва от “friend” (приятел) и “enemy” (враг) и много точно описва жестоката конкуренция и взаимната изгода от партньорствата им.

Точно това показва и доклат от CNBS, според който GoAAsfdogle плащат на Apple милиарди долари годишно, само за една сделка…

Позовавайки се на Bernstein (изследователската фирма), CNBS твърдят че Google ще плати на Apple около 3 милиарда щатски долара тази година, за да се гарантира, че Google ще е търсачката по подразбиране в iOS устройствата. А това е повече сумата от 1 милиард долара, която е била платена преди три години. И тези пари, както се досещате, са чиста печалба за Apple.

Не пропускай:  Huawei P40 Pro. Смартфонът. Част 1

“Само тази година, Google може да допринесе за 5% от общата оперативна печалба на Apple”

Въпреки колосалните суми, бизнесът очевидно е добър и за двете страни. Google си осигурява приходи от реклама, което е основният им източник на доходи, докато Apple получават сериозна финансова инжекция без никакъв допълнителен ангажимент.

Говори се, че iOS устройствата на Apple, са “виновни” за приблизително 50% от доходите на Google от мобилно търсене. За това, явно си струва да се платят 3 милиарда долара.