Бивши служители на Google създават приложението MightyText

    Maneesh Arora и Amit Sangani са работили в Google, където са заемали ръководни длъжности. По време на своята работа в компанията, те са имали възможност да видят продукти като AdSense, AdWords, Google Health. Arora споделя, че времето му в Google е било запълнено с умни хора и амбициозни идеи, които са се разработвали там, но често е забелязвал тенденция да се набляга на подробности без да се мисли за средностатистическия потребител. Потребителите на Google са държали своя Gchat отворен през цялото време и са използвали Google Voice. Въпреки това, тези продукти не са се справяли добре с най-важното нещо в инструментите за комуникация – синхронизацията. Особено при изпращане и получаване на текстови съобщения.

    Arora споделя: „За мен, няма смисъл факта, че трябва да държа телефона си пред мен, за да комуникирам… Ако го оставя в друга стая, в колата, у дома, на практика трябва да го взема обратно, за да видя кой ми звъни или за да получа входящите тестови съобщения.“ Arora и Sangani са си поставили за цел да дадат на Android потребителите възможността да обменят тестови съобщения без значение какво устройство използват. Резултат е MightyText. Приложението цели да даде на Android потребителите функционалност, близка до тази на iMessage (Apple).

    През март 2011 г. приложението излиза с името Texty. През месец юни името му е променено на MightyText. Приложението има само един вариант, като extention за уеб браузъра Chrome. Приложението успява да привлече над 250 000 потребителя, като те изпращат по над 2 милиона съобщения всеки ден.

    Като extension за Chrome използването на приложението е ограничено. За това неговите основатели стартират ново уеб приложение, което ще позволи на всеки Android потребител да изпраща и получава SMS-и от всяко устройство. Arora смята, че тяхното приложение има потенциала да бъде по-отворено и мощно от iMessage, което приложение може да бъде използвано само от Apple потребители. MightyText позволява на Android потребителите да изпращат съобщения до всеки, на който искат, независимо дали той използва Android, iPhone, BlackBerry смартфон или обикновен мобилен телефон.

    MightyText позволява на потребителите да изпращат SMS, MMS съобщения, както и да звънят по всяко време. Приложението се синхронизира със съществуващия Android номер, което означава, че потребителите не се налага да получат нов номер, което трябва да направят, за да използват Google Voice. MightyText живее в cloud-а, той организира всички тестови съобщения, снимки и разговори, като позволява на потребителите да ги съхраняват толкова дълго, колкото искат.

    Понеже приложението се свързва с мобилния номер, то позволява на потребителите автоматично да управляват своя телефон от всяко устройство. Освен това, се избягват таксите за изпращане на SMS-и, които могат да достигнат доста големи размери понякога.
    Ако приложенията изпращат тестови съобщения в third-party приложения във вид на данни или чрез WiFi мрежи, мобилните оператори не печелят от изпратените SMS-и. MightyText пази съобщенията затворени в тяхната мрежа. Това може да накара мобилните оператори да са по-склонни да партнират на приложението.

    Съществуват 300 милиона Android приложения, които се използват днес. Те изпращат над седем трилиона SMS-а за една година. Хората прекарват все повече време със своите компютри и таблети у дома и на работа, но те все още не могат да получават и изпращат SMS-и от тези устройства.

    С помощта на MightyText потребителите не се налага да променят своето поведение или да карат своите приятели да инсталират приложението. Те могат да изпращат и получават текстови съобщения от своя телефон, както обикновено става, като имат допълнителна възможност да изпратят съобщенията до всеки компютър, таблет, телефон.

    MightyText позволява на потребителите да използват своя собствен Android номер, за да изпращат съобщения от своя лаптоп или iPad, потребителят от другата страна няма да разбере, че използвате различно устройство.