Google слуша част от “Ok, Google” командите

Според доклад от VRT NEWS, служители на Google слушат “Ok, Google” заявките, направени от Google Home и Google Assistant в смартфоните ни. Твърди се, че става въпрос за около 0.2% от всички заявки, но с помощта на подизпълнители те биват преписвани (транскрибция), като крайната цел е да се подобри технологията за “разбиране” на гласовия асистент.

Къде е проблемът?

Когато потребител каже “горещата дума” за да активира асистента си (Ok, Google), той първо очаква командата му да достигне до сървърите на Google, а след това и да получи отговор. Всички обаче знаем, че често Google Home или Google Assistant се активират дори с фрази близки по звучене на “Ok, Google”. И точно тогава, Google или ако сте “късметлии” – някой от онези 0.2% команди, които достигат до истински хора – получават информация, без Вие да знаете за това.

А информацията, често може да е чувствителна – домашен адрес, телефонни номера, разговори и каквото още се сетите.

И точно това се е случило на практика…

VRT NEWS са получили над 1000 аудио записа, някои от които са съдържали чувствителна информация (домашен адрес). Използвайки ги, те са достигнали до потребителите, които от своя страна са потвърдили, че това на записите са техните гласове и разговори.

Не пропускай:  Google Pixel 5 ще работи със Snapdragon 765?

Какво правим?

Всъщност, това е много интересен въпрос. От една страна е хубаво да се възползваме от технологиите и информацията, която те могат да ни предоставят. Използването на Google Home просто за напомняния, също е незаменимо. Но…

Дали не плащаме твърде висока цена, за екстрите които получаваме? Какво става с личните ни данни? Колко точно информация могат да получат компаниите чрез гласовите асистенти? А какво ще стане, когато се научат как да използват тази инфромация?

Отговор на тези въпроси няма. А ако някой Ви каже, че “има” – по-добре е да се замислите, дали изобщо да му повярвате. Всеки сам трябва да реши, дали да се възползва от екстрите на гласовите асистенти или не.