[PR] Смартфон серията HONOR 20 впечатлява с далечина на Bluetooth връзката от 200 метра

Bluetooth технологията е добре позната на всички, тъй като е неизменен помощник при прехвърлянето на файлове, свързването към безжични колонки и слушалки и с времето се е наложила като стандартна функция за всеки смартфон.

Много потребители използват Bluetooth всеки ден за връзка с близки устройства. При по-голямо разстояние и особено при смущения в заобикалящата среда обаче, Bluetooth връзката често става нестабилна и се разпада.

За да се пребори с този проблем, смартфон брандът HONOR наскоро представи изцяло нова и подобрена Bluetooth технология в своя последен модел HONOR 20. Със своя иновативен безжичен чипсет Hi1103 смартфонът интелигентно разпознава фактори на околната среда и силата на Bluetooth сигнала и автоматично коригира реакцията на смартфона. В оптимално състояние смартфонът HONOR 20 може да постигне стабилна връзка с други устройства от 200 метра разстояние. Подобрената Bluetooth връзка работи по-добре от стандартната и при наличието на архитектурни прегради.

Високоскоростен Bluetooth режим

Прекъсванията в Bluetooth връзката са лесно обясними. При Bluetooth слушалките например, връзката става нестабилна, когато предавателната мощност на смартфона или слушалките е неподходяща или когато приемането на сигнал не е достатъчно силно.

Представете си двама души, които разговарят – ако единият не говори достатъчно високо или другият не чува добре, съобщението не би могло да бъде предадено.

При наличието на изобилие от Bluetooth устройства с различни възможности на пазара, не е реалистично да се започне работа по подобряване на възможностите за изпращане и получаване на всяко от тях. Единственото разумно решение е да се започне от смартфоните и да се подобри тяхната способност да изпращат и получават, което е и изначалната идея на HONOR за подобряване на Bluetooth сигнала при HONOR 20.

Първо, HONOR въведена пълно нов високоскоростен Bluetooth режим, който се справя безпогрешно с процеса на предаване на Bluetooth сигнали. Предавателната мощност е два пъти по-силна и дори ако получателят (Bluetooth слушалки) не е достатъчно добър, сигналите все пак ще бъдат успешно изпратени, тъй като гласът на подателя (смартфон) е бил повишен.

Всъщност увеличаването на предавателната мощност на Bluetooth-а е доста проста технология. По-сериозното предизвикателство е консумацията на енергия. Bluetooth сам по себе си не консумира много енергия, но ако високоскоростният режим е включен през цялото време, батерията ще падне по-бързо. Това е причината, поради която високоскоростният Bluetooth не се прилага често.

Разпознаване на различни сценарии чрез изкуствен интелект

След серия от проведени експерименти, научноизследователският екип на HONOR успява да разработи AI технология за разпознаване на различни сценарии. Високоскоростният режим се активира само когато потребителите наистина се нуждаят от това и се изключва автоматично при други сценарии, което осигурява перфектен баланс между изпълнение и пестене на батерия. Процесът на разпознаване на сценарии чрез изкуствен интелект се базира на голям брой анализи, обяснени по-долу с опростена илюстрация на скоростта на препредаване и силата на Wi-Fi сигнала.

Не пропускай:  [PR] Huawei представи бизнес резултатите си за третото тримесечие на 2019 година

HONOR 20 интелигентно улавя честотата на препредаване на един и същ Bluetooth сигнал и когато тя достигне определено ниво, високоскоростният режим се активира в опит за по-добра връзка.

Силата на Wi-Fi сигнала е друг важен показател. Може би се чудите как Wi-Fi връзката влияе на Bluetooth-а, като двете са различни функции. Всъщност има доста общо в характеристиките им като използване на антена и радио честоти, поради което потребители, които свалят важен документ с високоскоростен Bluetooth режим, могат да повлияят на Wi-Fi сигнала. С цел да се справи с такава ситуация, HONOR 20 е проектиран с механизъм за разпознаване чрез обширен анализ на потребителското поведение. Този механизъм интелигентно идентифицира употребата на Wi-Fi и Bluetooth, за да постигне баланс между двете.

Двата индикатора образуват малка част от единствения по рода си AI процес за разпознаване. HONOR 20 анализира събраната база данни, за да реши дали да активира високоскоростният Bluetooth режим.

Освен предаването на сигнал, HONOR 20 използва Bluetooth чипът HiSilicon и оптимизиран дизайн на антената за Bluetooth приемане, като употребата не е афектирана дори когато се сблъска със слушалки с по-ниска мощност на предаване.

Топ производителност и безопасност

Предавателната сила на Bluetooth технологията е ниска, така че дори с включен високоскоростен режим, мощността е доста под тази на други комуникационни средства от ежедневието като безжичния интернет. Съответните показатели от подобрената Bluetooth технология на HONOR 20 строго спазват международните стандарти на електромагнитна вълна SAR, затова няма причина за притеснения относно човешкото здраве.

В нормални условия аудио Bluetooth предаванията би трябвало да изглеждат по този начин:

Синият цвят показва успешните прехвърляния, докато по-светло червеното и ярко червеното показват областите, в които предаването се е сблъскало с проблеми.

Когато разстоянието между Bluetooth слушалките и смартфона се увеличи, или когато има препятствия между тях, информацията изглежда така:

Видимо червеното в тази статистика се е увеличило, докато зелената част е намаляла, което означава, че са засечени повече несполучливи предавания. Обикновено връзката на потребителите с Bluetooth слушалки може да е нищожна или дори прекъсната в такива условия.

Когато високоскоростният режим на Bluetooth е включен обаче, аудио предаването постепенно се връща към своя връх въпреки дистанционното предаване и препятствията.

В друг екстремен опит HONOR 20 със своята високоскоростна Bluetooth технология показва значителни предимства в сравнение с останалите смартфони. При тест с BeatsX Bluetooth слушалки HONOR 20 постига стабилна връзка с устройства до 244 метра разстояние, докато резултатите с iPhone XS Max и Galaxy S10+ са, съответно, 121 метра и 152 метра.